Trendrapport Akkerbouw maart

Het voorjaar 2016 loopt voor akkerbouw vertraging op

7 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

Voorjaar 2016 kan nu al in de boeken als een bijzondere start van het nieuwe seizoen. Dat heeft vooralsnog niet of nauwelijks uitwerking op de marktprijzen voor onder andere aardappelen en uien. April gaat richting geven aan de verschillende markten op nationaal en internationaal vlak.

In dit Boerenbusiness Trendrapport Akkerbouw over maart 2016 wordt ingegaan op de marktkansen van aardappelen, uien, granen en pootgoed. Ook wordt benoemd wat er op de rente- en mestmarkt gebeurt. 

Het wisselvallige weer vergt voor een grote mate van creativiteit in de planning.

De verwachte marktkansen heeft aardappeltermijnmarkt in maart niet waar kunnen maken. Deze verliep juist zeer stabiel. Voor het junicontract was het prijsverloop juist negatief. De termijnmarkt biedt echter voldoende kansen voor een bovengemiddelde marktprijs. Op de pootgoedmarkt staat vooral de rol van Fontane en Bintje in de spotlights. Eerstgenoemde lijkt in rap tempo aan populariteit te winnen, wat voor spanning zorgt. 

De uienmarkt weet zijn gezonde prijsniveau vast te houden maar ook daar geen vuurwerk. Of de export de verwachtingen waar heeft kunnen maken zal deze maand blijken. Duidelijk is dat het plafond van 20 euro per ton maar moeilijk is te doorbreken. In alle gevallen geldt dat de kwaliteit heer en meester is. Dit bepaalt de exportmogelijkheden. 

Na een absoluut dieptepunt op de Matif is de markt iets hersteld. De ogen zijn nu steeds meer op het huidige groeiseizoen gericht. Handelaren klampen zich aan iedere strohalm vast om de prijs een positieve impuls te geven. Voor loonwerkers en intermediairs is het dit voorjaar zweten op de mestmarkt. Het wisselvallige weer vergt voor een grote mate van creativiteit in de planning. 

Insiders van Boerenbusiness met een Akkerbouw Pro pakket ontvangen maandelijks het Trendrapport Akkerbouw. Klik hier om het trendrapport van maart 2016 te downloaden. Wilt u ook elke maand het Trendrapport ontvangen en op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op de akkerbouwmarkten? Word dan ook een Boerenbusiness marktinsider.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden