Met flink strengere eisen

Witte rook voor hernieuwing glyfosaat licentie

13 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het Europees Parlement heeft vandaag, 13 april, haar goedkeuring gegeven voor een licentie hernieuwing van glyfosaat. 374 personen stemde voor. 225 waren tegen. Daarmee haalt de agrarische sector opgelucht adem. De laatste maanden was veel te doen om mogelijke gevaren voor de gezondheid van het onkruidbestrijdingsmiddel. Dat maakte veel lidstaten onzeker. Maar, de strijd is nog niet gestreden.

Met in totaal 701 stemmen waarvan 374 voor, 225 tegen en 102 onthoudingen is een hernieuwde licentie voor glyfosaat volgens het Europees Parlement mogelijk. Deze loopt in juni van dit jaar af. Vandaag, 13 april, kwam witte rook uit Straatsburg waar het Europees Parlement vier dagen vergadert. Zal dit de discussie om de mogelijke gezondheidsgevaren indammen? Feit is wel dat het parlement slechts een licentie voor 7 jaar toe wil kennen niet de vooraf opgestelde 15 jaar.

7

jaar

geldt de hernieuwde licentie voor glyfosaat

Ondermeer Nederland liet eerder weten meer duidelijkheid te willen over de effecten van glyfosaat. Het omstreden middel kreeg flink wat publiciteit nadat de WHO het als ‘probably carcinogenic to humans’ bestempelde ofwel: Waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens. De EFSA concludeerde echter dat het middel zeer onwaarschijnlijk kanker veroorzaakt, waardoor de VN en EU lijnrecht tegenover elkaar stonden.

Vorige week nog sprak de Franse overheid zich uit over het gebruik van glyfosaat. EFSA onderzocht louter de actieve stof glyfosaat. Het Europees Parlement laat echter graag meer onderzoek doen naar de gevolgen van combinatiemiddelen waarin glyfosaat een onderdeel in is. Voorafgaand aan de stemronde gingen nog geluiden op dat het gebruik moest worden aangescherpt of zelfs helemaal verboden. Het parlement gaf wel aan bezorgd te zijn over de gezondheidsrisico's.

In plaats van de vooraf voorgestelde 15 jaar loopt de niet-bindende resolutie slechts 7 jaar. Ook mag het middel straks niet meer door consumenten gebruikt worden en niet meer in publieke parken, speelplaatsen en tuinen.

Een pre-harvest bespuiting is verleden tijd

Een andere eis is dat er een verbod op de zogenaamde pre-harvest bespuiting komt. Dit is het doodspuiten van granen zodat ze sneller en gelijkmatig 'afrijpen'. In Duitsland was dit al langer verboden. Het parlement is van mening dat het risico op residuen bij deze toepassing veel groter is.

De resolutie stelt dat de Commissie een onafhankelijk onderzoek moet doen naar de gevaren van glyfosaat voor de gezondheid. Ook moet er een plan komen hoe herbicide in de toekomst verantwoordelijker worden toegepast.

In mei zal het committee van de Fytofarmaca Sectie het voorstel van de commissie aannemen of verwerpen. Wanneer er geen meerderheid wordt bereikt is het aan de Europese Commissie te besluiten of glyfosaat definitief een nieuwe licentie krijgt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Nieuws Gewasbescherming

Geen meerderheid voor herregistratie glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Kamer niet blij met glyfosaat-oplossing Adema

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden