Boer houdt hand op knip

Aanlevertijden kunstmest lopen op door laat voorjaar

14 April 2016 - Clarisse van der Woude - 1 reactie

De kunstmestmarkt lijkt Nederland te verdelen in twee kampen. Het deel waar nog erg veel mest moet worden aangewend en het deel waar het storm loopt met uitleveren. In beide gevallen kan de beschikbaarheid van meststoffen in mei door logistieke problemen echter in de knel komen.

De matige temperaturen en regen hebben de meststoffenmarkt de afgelopen weken parten gespeeld. Percelen waren te nat om op te komen waardoor het seizoen later is gestart. Nog steeds is een groot deel van het areaal niet verder gekomen dan de eerste gift. Vooral in het Noorden moet nog een hoop gebeuren, stellen insiders. Gevolg is dat boeren hun aankoop uit stellen.

Het logistieke kunstje dat moet worden getoond op het moment dat boeren wel aan de slag kunnen, is wel iets waarvoor leveranciers vrezen. Eén van de marktpartijen meent dat de huidige dekkingsgraad op een all-time low staat. Dat betekent dat het in een tijdsbestek van twee maanden moet gebeuren. Zowel industrie als groothandel zullen er hard aan moeten trekken om de bestellingen op het erf te krijgen en de voorraden weer aangevuld.

Je kunt dan wel een euro besparen op je inkoopprijs, maar een week groeiachterstand in je gewas kost meer

Groothandel Triferto heeft echter een andere lezing. Volgens verkoopleider Joris Broekhuis heeft het lang geduurd, maar loopt het inmiddels storm. ‘Wij zijn volop aan het uitleveren. Er is een ontzettend hoge piek in KAS en ook in andere producten. Wat je wel ziet is dat er niet teveel wordt gekocht. Alles wat je koopt moet immers worden betaald. Dat speelt vooral bij veehouders.’

Ook anderen noemen de beroerde financiële situatie in de veehouderij waardoor op dit moment weinig wordt ingekocht. De boer wil voor de laagste prijs inkopen, maar als dat betekent dat hij bestelt op een moment dat iedereen dat doet, het zomaar een week kan duren voordat zijn bestelling wordt geleverd. Vooral voor de maand mei verwachten marktspelers dat de vraag groot zal zijn. ‘Je kunt dan wel een euro besparen op je inkoopprijs, maar een week groeiachterstand in je gewas kost meer. Te laat bemesten kan een veehouder tot wel 300 euro per dag kosten’, aldus Broekhuis.

Een andere tendens is de switch naar goedkoper product en ook kalk strooien wordt een jaar uitgesteld. ‘Dit laatste leidt tot een opbrengstverlies die niet meteen voelbaar is in de portemonnee.’ De prijzen zijn ten opzichte van begin februari in ieder geval niet elkaar geklapt, omdat er veel kunstmest geleverd wordt uit reeds eerder gekochte posities. De KAS-prijs hangt nog altijd rond de 265 euro per ton franco silo. In België ligt dat iets lager. Fosfaatprijzen zijn wel iets gezakt en daarmee iets lager dan een paar weken geleden. Kali daalde afgelopen maand en is nu stabiel, maar de piek moet ook nog komen. Bij kalkamon is de ruimte naar boven beperkt.

Het gevaar van krapte door de uitval van kunstmestproducent OCI tweede helft 2015 is echter nog niet geweken. Inmiddels is de fabriek weer volop aan het produceren en uitleveren, maar de voorraad in de markt is klein. Of er daadwerkelijk sprake zal zijn van krapte, wordt pas duidelijk als het strooiseizoen compleet is losgebarsten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Zandhaas 15 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10869247/Aanlevertijden-kunstmest-lopen-op-door-laat-voorjaar]Aanlevertijden kunstmest lopen op door laat voorjaar[/url]
Ook Boerenbusiness houdt de adverteerders graag tevreden....
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse kunstmest

Weinig handel, prijzen kunstmest onder druk

Analyse Meststoffen

Dichte kunstmestfabrieken voorbode voedselcrisis?

Analyse kunstmest

Ureum kan KAS-prijs duwtje in de rug geven

Analyse kunstmest

Prijs stikstofkunstmest beweegt vooral zijwaarts

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden