Import loopt sterk op

Overschot aan varkensvlees bedreigt beleid Rusland

20 April 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De wereldmarkt dient de laatste maanden vooral als dumpplaats voor de enorme voorraden aan varkensvlees waar verschillende landen mee kampen. De prijzen zijn hierdoor sterk gedaald en hoewel Rusland geen varkensvlees uit de EU en de VS invoert, staat het protectionistische beleid van Rusland flink onder druk.

De productiestijgingen in de EU, de VS en Canada leidden ertoe dat in 2016 wereldwijd 7,62 miljoen ton varkensvlees wordt aangeboden op de wereldmarkt. Dit is een stijging van vijf procent ten opzichte van 2015. Hier staat een stijging van 11,5 procent van de mondiale import tegenover, maar met 7,21 miljoen ton valt de vraag kleiner uit dan het aanbod, waardoor prijzen op de wereldmarkt onder druk blijven.

77,5

procent

meer varkensvlees gaat Rusland in 2016 importeren

Dit heeft flinke gevolgen voor het agrarische beleid van Rusland, dat erop is gericht de zelfvoorzieningsraad te verbeteren. De afgelopen jaren wist Rusland de varkensvleesimport sterk terug te dringen, maar hier komt in 2016 verandering in. De verwachting is de varkensvleesproductie van Rusland in 2016 met 3,8 procent daalt tot 2,68 miljoen ton. Deze daling is vooral het gevolg van de import, die in 2016 naar verwachting met 77,5 procent stijgt tot 355.000 ton. In het eerste kwartaal steeg de import al met 42,5 procent naar 39.000 ton.

Dmitry Rylko, directeur van het Russische instituut dat onderzoek doet naar de agrarische markt, bevestigt dat het ruime aanbod op de wereldmarkt de Russische import aanjaagt, maar hij noemt ook een andere, belangrijke oorzaak. ‘De wereldmarkt voor varkensvlees verkeert in een depressie die de prijzen sterk heeft doen dalen. De Russische varkensvleesimport is hierdoor sterk gestegen. De sterke devaluatie van de Braziliaanse real speelt echter ook een belangrijke rol, want dit is onze belangrijkste leverancier’, verklaart Rylko tegenover Global Meat News. Na de sluiting van de Oekraïense grens is het aandeel van Brazilië in de Russische import naar 92 procent gestegen.

Door het ruimere aanbod van goedkoper varkensvlees bij gunstige wisselkoersen is het aanzienlijk goedkoper om in het buitenland varkensvlees in te kopen. In januari lag de prijs van geïmporteerd vlees rond de 2,50 dollar per kilo, wat 24 procent onder het niveau van 2015 en bijna 40 procent onder het niveau van 2014. In februari kon Rusland varkensvlees invoeren tegen een prijs van 2,30 dollar per kilo. Hiermee liggen de prijzen op hetzelfde niveau als de noteringen van binnenlandse geproduceerde waren.

Toch verwacht Rylko dat de enorme piek in de Russische import van tijdelijke aard gaat zijn. De prijzen van Russische varkensvlees zijn aan het dalen en daarnaast zegt Rylko dat ‘varkensvlees voor veel mensen erg duur is en dit gaat leiden tot vraaguitval. Daarnaast wordt een groot aantal niveau projecten opgezet om de productie te vergroten.’

Dit brengt echter een ander risico met zich mee waar Rylko zich meer zorgen over maakt. Hij vreest dat de Russische varkensmarkt binnen twee tot drie jaar te maken krijgt met overaanbod. ‘Varkensvlees van Russische bodem kost op dit moment meer dan geïmporteerd vlees, maar met een groeiend overaanbod komen de prijzen onder druk.’ Hoewel dit de winstgevendheid onder druk zet, verwacht Rylko wel dat Russische bedrijven de import door de prijsdalingen kunnen verdringen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
jan veltkamp 20 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/algemeen/artikel/10869346/Overschot-aan-varkensvlees-bedreigt-beleid-Rusland]Overschot aan varkensvlees bedreigt beleid Rusland[/url]
De wind waait ineens uit heel andere hoek. nog geen2 maand geleden werd hier geschreven dat door de val van de roebel (-40%) het importeren van vlees onbetaalbaar was geworden voor de russen. Nu wordt hier gesproken van record import. Evenzo staat hier een daling van de varkensvlees produktie in Rusland van -3,5% terwijl eergisteren in een artikel te lezen was dat de produktiestijging in Rusland tegen de 10% aan loopt voor 2016.
Een ding is wel zeker, wat hier geschreven wordt moet je in ieder geval niet geloven.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden