Ook hagelschade

Gewassen gebukt onder sneeuwval in het noorden

26 April 2016 - Niels van der Boom

Boeren in het noordoosten van Nederland konden vanochtend hun ogen maar amper geloven. Op plekken in Drenthe viel tot 5 centimeter sneeuw vannacht. Elders in Nederland gaan de winterse buien vooral gepaard met hagel, wat voor gewasschade zorgt.

Vooral op de hoge gronden in Drenthe viel afgelopen nacht en vanochtend sneeuw. In totaal zo'n 5 centimeter. Dat levert bijzondere plaatjes op van bijvoorbeeld pasgezaaide bieten in de sneeuw. De temperatuur schommelde rond de 0 graden. Veel schade aan de gewassen wordt echter niet verwacht. De sneeuw heeft kleine bietenplantjes tegen vorst beschermd en de pas gepoote aardappelen kunnen wel wat hebben.

Verspreidt in Nederland viel de afgelopen dagen ook hagel, wat eveneens tijdelijk voor een witte wereld zorgde. Daar hebben ook de gewassen van te lijden. Vanuit onder andere Friesland, Flevoland en Zuid-Holland komen meldingen dat gewassen verhageld zijn. Vereinigte Hagel bevestigt dat de eerste meldingen van gewasschade inmiddels zijn binnengekomen.

Interpolis heeft gisteren en vandaag zo'n 20 meldingen van hagelschade aan gewassen binnengekregen. 'De meldingen komen verspreid uit heel het land binnen', vertelt Adri Witlox. 'Het is moeilijk zeggen welke regio's het meeste met hagelschade te maken hebben gehad. Omdat de gewassen nog maar zo klein zijn is de schade beperkt gebleven. Dat is misschien wel het voordeel van dit koude voorjaar geweest.

Enkele foto's die op de Boerenbusiness Whatsapp binnenkwamen:


De zetmeelaardappelen van Erik Huizing uit het Drentse Buining gaan vanochtend gebukt onder een laagje sneeuw van 5 centimeter. De akkerbouwer verwacht echter niet dat dit problemen op zal leveren voor het gewas.


De sneeuw komt juist op het goede moment voor Huizing's pas gezaaide bieten. De plantjes worden tegen nachtvorst geïsoleerd.


De bietenplantjes van akkerbouwer Cok Bos in Noordbeemster hadden gisteren ook behoorlijk wat kou te verduren.


In Zeewolde kon akkerbouwer Joost Romme gisteren nog gewoon aardappelen poten, terwijl elders in Flevoland wel veel regen viel. Romme schat in dat ongeveer 15 procent is gepoot in de zuidelijke polder.


Ondanks enkele kleine buien gisteren kon het poten worden afgemaakt. Hier gaat het ras Innovator in de grond.

Ook op Twitter foto's van besneeuwde gewassen in Drenthe en hagelschade:

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Heb je zelf foto's van gewassen in de sneeuw, water- of hagelschade? Stuur deze dan naar ons WhatsApp nummer: 06 - 123 129 42. Een selectie plaatsen we op boerenbusiness. Via deze link voeg je ons nummer direct aan je contactenlijst toe. Handig!

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden