Nog 8% te zaaien

Laatste suikerbieten worden niet meer in april gezaaid

26 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

Afgelopen week is veel werk verzet. Met slecht weer op komst – een uitspraak die inderdaad werkelijkheid is geworden – hebben akkerbouwers de handdoek in de ring gegooid en is er massaal gezaaid, ondanks de soms slechte omstandigheden. Nog 8 procent moet worden gezaaid en dat zal waarschijnlijk niet meer in april gebeuren, bericht Cosun.

De landelijke teller van Suiker Unie staat momenteel op ruim 92 procent. In een week tijd kwam er 29,3 procent bij. Vooral Oostelijk en Zuidelijk Flevoland is veel werk verzet. Daar ging het percentage van 58 naar 100 procent. Daarmee is de regio als enige volledig klaar met het zaaiwerk. Veel andere gebieden schommelen tussen de 95 en 99 procent.

In het noorden moet nog een vijfde van de suikerbieten worden gezaaid. Landelijk is dat 8 procent. Die zullen zeer waarschijnlijk deze maand niet meer de grond in gaan, gezien het weer. Maandagnacht viel op plekken in Drenthe flink wat sneeuw, wat de bietenplantjes wel tegen de vorst beschermde. Door de slechte omstandigheden zijn kleipercelen soms twee of drie keer klaargelegd en is het zaad soms onregelmatig weggelegd. Maar, met de nodige regen is van droogliggen geen sprake.

Suiker Unie was voornemens deze week het ledenportaal over te stellen voor opgave van de leveringswensen en daarbij behorende bietenpercelen. Echter, vanwege de verlate uitzaai is besloten dit twee weken uit te stellen. Ook heeft 30 procent van de leden een herinnering ontvangen om de aanvullende LLB’s te accepteren.

Foto: Suikerbieten van akkerbouwer Erik Huizing in Buinen onder een laagje sneeuw dinsdagochtend 26 april.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden