Programma gereed

Verplichte bijdrage officieel van kracht in akkerbouw

3 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness - 24 reacties

Brancheorganisatie Akkerbouw (BO Akkerbouw) beschikt met ingang van 4 mei 2016 over een verbindendverklaring voor een programma onderzoek en innovatie. Minister Kamp verleent de verbindendverklaring officieel aan de BO’s voor Granen, voor Suiker en voor Aardappelen & overige akkerbouwgewassen.

Deze drie BO’s maken onderdeel uit van de overkoepelende Brancheorganisatie Akkerbouw. De BO’s denken met deze verbindendverklaring slagvaardig invulling te kunnen geven aan voor de akkerbouw relevant onderzoek. Verbindendverklaring is nodig omdat alle akkerbouwers profiteren van de onderzoeken voor teeltvraagstukken die het programma voortbrengt. Een verbindendverklaring, met een verplichte financiële bijdrage is een noodzakelijke voorwaarde voor een breed gedragen en volwaardig programma.

Verbindendverklaring nodig omdat alle akkerbouwers profiteren van de onderzoeken voor teeltvraagstukken

‘De akkerbouw is ontzettend blij met het besluit van de minister’, aldus voorzitter Dirk de Lugt. ‘Voortdurende vernieuwing door middel van onderzoek en innovatie vormt de basis voor een sterke akkerbouw. De Brancheorganisatie kan met de verbindendverklaring de voortrekkersrol op het vlak van onderzoek en innovatie gaan spelen, om tot de samenwerking tussen akkerbouwers, handel, verwerkende industrie en overheid te komen die boeren, handel en industrie voor ogen stond toen zij de BO hebben opgericht.'
 
Het Gezamenlijk programma Onderzoek en Innovatie kent vier onderzoeksonderwerpen: (1) vitale bodem, (2) vitaal gewas, (3) biobased, kringlopen en energie en (4) management, economie en data. Dit zijn onderzoeksonderwerpen met -vaak- een complexe achtergrond.
Onderzoek naar en kennisontwikkeling op deze onderwerpen is over het algemeen meerjarig en is als gevolg daarvan kostbaar en niet door een individuele akkerbouwer te financieren. Het programma heeft een looptijd van 5 jaar (2016 t/m 2020) en gaat uit van een totaal budget vanuit de teelt van ruim 16 miljoen euro.
 
De onderzoeksprogrammering voor 2016 is inmiddels grotendeels gereed. Nu de verbindend verklaring is verleend, zal de uitvoering ter hand worden genomen. De BO is ervan overtuigd dat de gekozen opzet, met de bepalende inbreng van akkerbouwers in de opstelling en prioritering van de onderzoekswensen en in de besluitvorming, optimaal bijdraagt aan een breed gedragen programma.
 
Voor de uitvoering van het programma wordt van telers jaarlijks een financiële bijdrage per hectare gevraagd die afhankelijk is van het geteelde gewas:

Voor 2016 geldt een lager tarief, omdat de verbindend verklaring geldt vanaf 4 mei. Het is de bedoeling in het najaar van 2016 voor de eerste maal tot inning van de jaarlijkse bijdrage over te gaan.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
24 reacties
mts v oostrum 3 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10869548/Verplichte-bijdrage-officieel-van-kracht-in-akkerbouw]Verplichte bijdrage officieel van kracht in akkerbouw[/url]
dieven
Akkerbouwer 3 Mei 2016
‘De akkerbouw is ontzettend blij met het besluit van de minister’, aldus voorzitter Dirk de Lugt.

Wie dan???
Abonnee
ondernemer 3 Mei 2016
Opvreters! Anders niks dan interessant geneuzel. Komt niks uit voort.....
Willie van Gemert 3 Mei 2016
Wie betaalt bepaalt, of nu toch niet ?
schoenmakers1 3 Mei 2016
Akkerbouwer schreef:
‘De akkerbouw is ontzettend blij met het besluit van de minister’, aldus voorzitter Dirk de Lugt.

Wie dan???

de bestuurders die er zitting in krijgen, ik stel me beschikbaar, ik zal alles wat in mijn vermogen ligt er aan doen om deze onzin te laten stoppen, dit moet zo snel mogelijk stoppen, laat ze de onderzoeken alleen maar voor de liefhebbers toegankelijk maken, zie je precies hoeveel er werkelijk door de mensen om gegeven wordt behalve de zelf verrijkende bestuurders
agripower 3 Mei 2016
geen woorden meer voor....
we laten echt met alles over ons heen pissen
mijn mening...
Abonnee
harry 3 Mei 2016
En vervolgens allemaal klagen dat er niemand voor de belangen op komt. ik vind het uitstekend dat iedereen meebetaald om onderzoek te doen in het algemene belang!!
Boer piet 3 Mei 2016
Hahahahahahahahahahaha, eigen belang meneer dat is het enige wat voor deze heren telt.
schoenmakers1 3 Mei 2016
beste harry, waarom denk je dat de ongeorganiseerde niet lid zijn van de hobbyclubjes waar jij zo tegen opkijkt, dat is omdat ze zeer slecht functioneren, nu hebben ze een nieuw speeltje gevonden om hun zakken te vullen, niet om het goed te doen, ik zou willen dat ik nergens hoefde mee te liften in de miskleunen die onze belangenbehartigers doen, ze zorgen enkel voor zichzelf, laat mij aub er buiten
drent 3 Mei 2016
Ben er ook niet blij mee, kost mij weer duizenden euros en wat levert het mij op?? Heb ook bezwaar gemaakt maar kennelijk ben ik in de minderheid.
boer drenth 3 Mei 2016
Het is toch ongelofelijk . Wij vragen nergens om ,en toch word ons weer een heffing opgelegd. Dat dat allemaal zomaar kan is niet te begrijpen. Voor onderzoek, nou er word al heel veel onderzoek gedaan. waarom moeten we weer een nieuwe organisatie accepteren die ons weer veel geld kost. En LTO is het er weer mee eens. Niet te begrijpen.
kees 4 Mei 2016
ach ,ons word toch niets gevraagd
enige optie opzeggen zlto lidmaatschap
Abonnee
akkerbouwbrabant 5 Mei 2016
en we hebben weer een soort produktschap terug............
Abonnee
moeder overste 5 Mei 2016
Zo, iedereen zijn frustratie weer kwijt en nu als de bliksem weer aan het werk. Jullie lijken wel boeren, altijd wat te zeuren
aardappelmeisje 5 Mei 2016
Nou, nou, moeder overste....iedereen aan het werk sturen?! Denk dat iedereen niet anders DOET dan werken, zelfs vandaag! Denkers en doeners
zullen we maar zeggen. Als de denkers verzinnen hoe ze de doeners bezig
houden en wat nog erger is : 'aan de melk houden'!, krijg je vanzelf gezeur
enne, er zijn groepen in het agrarische 'die harder zeuren'!
Abonnee
sjonnie 6 Mei 2016
we houden weer mensen aan het werk (voor veel geld)!! net zoals veldleeuwerik, alleen dat is nog vrijwillig.
Boerke 6 Mei 2016
Of je betaalt contributie bij LTO of bij de BO's. Op twee plekken is niet wenselijk. Zou zo moeten Zijn dat als je al betaalt bij de ene de Andere vervalt.

Ons pa zei vroeger al:
Ut maakt niet uit of ge dr de hond gebeten wordt of dr un kat, ut doe allebei zeer.
schoenmakers1 6 Mei 2016
Boerke schreef:
Of je betaalt contributie bij LTO of bij de BO's. Op twee plekken is niet wenselijk. Zou zo moeten Zijn dat als je al betaalt bij de ene de Andere vervalt.

Ons pa zei vroeger al:
Ut maakt niet uit of ge dr de hond gebeten wordt of dr un kat, ut doe allebei zeer.

zegt het lto lid dat deze onzin erdoorgedrukt heeft
wannes 9 Mei 2016
het zijn geld zuigers,panama veel blabla.de dikken zullen wel weer weg komen;
als de graan prijs moest 500 euro de ton gaan, dan komen ze het op deze manieren wel weer weg zuigen de luieriken.het zal nooit veranderen(de dollar en de euro is uit gevonden door de joden)met andere woorden wij zijn moderne slaafjes die HUN piramide spel moet voeden en de centrale banken zullen wel op tijd en stond de spelregels naar HUN hand zetten gooooold!!!!!!
rvo 9 Mei 2016
Kunnen we over dit onderwerp geen referendum houden kan volgend jaar gelijk ingevuld worden bij de gecombineerde opgaaf dan kost dit ook niks. Ik weet alleen de uitslag al 90% tegen maar het gaat toch door
zlto lid 10 Mei 2016
Als wij niets over hebben voor teeltonderzoek - waar wij zelf als sector de onderzoeksvragen voor mogen aanleveren - dan gaan wij heel snel achterlopen met onze buurlanden; dat doen we nu in feite al! Iedereen heeft de mond vol over high tech landbouw, drones, rtk
zlto lid 11 Mei 2016
enz., maar als je tegelijkertijd niet investeert in teeltkennis via onafhankelijk gewasonderzoek kom je m.i. snel achterop!
schoenmakers1 11 Mei 2016
best zlto lid, als de onderzoeksresultaten zo hoopgevend zouden zijn dat iemand er belang bij had zou dit makkelijk kunnen via verkochte onderzoeksresultaten, nu is het enkel een speeltje van de bestuurders van diverse belangen organisaties die niet verder kijken als hun eigen belang en hiervoor de niet leden voor laten opdraaien, het zijn niet voor niets niet leden, ze zijn het totaal niet eens met de belangenbehartiging die momenteel gevoerd wordt en de vele euro`s die door die personen over de balk gegooid worden, laat die clubjes hun eigen onderzoek financieren en alleen de leden ervan profiteren
Abonnee
erik 11 Mei 2016
beste schoenmakers1, als je het zo wilt mag het van mij. Echter de meeste van jou collega NIET leden komen toch aan de (soms) nuttige informatie. Als je dan een echte vent bent betaal je er dan ook voor.
En leg mij eens uit welke belangen bij een bestuurder anders liggen dan bij een niet bestuurder. Zeker regionaal komt er bijna geen vergoeding aan te pas. Realiseer je dat even voor je iedereen over één kam scheert.
schoenmakers1 11 Mei 2016
de bestuurders die dit oppakken zijn misschien wel zo jij ook aangeeft niet regionaal, ze gaan zelf weer in de zelf opgerichte clubjes zitten, meestal ook met een riante vergoeding.

Het belang is niet het boerenbelang maar het eigen belang.

Ik kan van het vroegere productschap eigenlijk geen een goed onderzoek aandragen waar ik profijt van gehad heb, ik verwacht dat nu ook weer niet, dus gewoon verplicht weggegooid geld.

Het enige waar wij een goede basis voor zouden kunnen hebben om verder te kunnen is een niet te hoge kostprijs, en met drones en zo zal dat niet gebeuren, zie hoeveel bedrijfjes hier al op inspringen, daar hoeft geen verplicht boerengeld heen, iemand die er mogelijkheden in ziet gaat het toch wel doen.

Ik heb een grote hekel aan het feit dat ik andere hun hobby moet gaan betalen
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden