Countus Akkerbouw Index

Matig aprilweer helpt akkerbouwindex geen zier

9 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

April doet wat hij wil en de akkerbouwer had het er maar mee te doen. Op de gewasprijzen had het echter weinig invloed, zo blijkt uit de Countus Akkerbouw Index die in samenwerking met DCA wordt samengesteld.

De koude aprilmaand werd afgesloten met winterse buien met zelfs hier en daar hagel en sneeuw. De weersomstandigheden belemmerden een vlotte inzaai en ook het pootwerk kon niet overal een start maken. Toch hielp het de index geen ene zier, want die zakte in april gewoon gestaag verder.

Het weer belemmerde een vlotte inzaai en ook het pootwerk kon niet overal een start maken

Werd in maart nog een gemiddeld puntenaantal van 114 gehaald, in april kwam het gemiddelde uit op 103.8. Ook in maart al kostte het de index veel moeite om nog enigszins te blijven staan. Toen waren de gedaalde gewasprijzen van pootgoed en aardappelen de oorzaak.

In april blijft de aardappelprijs op datzelfde niveau zweven, rondom de 15 euro per 100 kg, maar pootgoed ontstijgt de lagere stand. Het wordt zelfs de positieve uitschieter van de hele index. De handel in pootaardappelen kan in het voorjaar groteske vormen aannemen. Dat is nu (nog) niet het geval, maar het is het enige gewas dat de index steun geeft. Bintje steeg van 20 euro per 100 kg begin april naar een 25 euro aan het eind van de maand.

In voertarwe zit nog altijd weinig beweging. De koers is vlak en schommelt rond 151 en 152 euro per ton. Bergafwaarts gaat het met uien. In april bedraagt het verlies wekelijks een kwartje tot een euro. In de laatste week van april lopen de noteringen uiteen tussen 13 aan de onderkant en zo’n 17 euro per 100 kg aan de bovenkant. Ondanks de kleine terugval liggen de prijsniveaus duidelijk hoger dan een jaar geleden om deze tijd toen dit ongeveer 8 euro was.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Markt in fase van 'even aan de boom schudden'

Analyse Aardappelen

Voorjaar in de lucht doet wat met aardappelmarkt

Analyse Aardappelen

Bovenkant aardappelmarkt richting 50 euro

Nieuws Aardappelen

Kans op horrorvoorjaar gaat nu meespelen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden