Grote verschillen per regio

Gemiddelde zaaidatum bieten bijna 2 weken later

10 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

Uit de Bietenstatistiek is een gemiddelde zaaidatum voor 2016 komen rollen: 10 april. Dat is 11 dagen later dan het langjarig gemiddelde en een week later vergeleken met vorig jaar. De Noordoostpolder kent de gemiddeld laatste datum: 19 april.

Het is geen verassing dat in Zeeuws Vlaanderen gemiddeld de bieten het vroegst zijn gezaaid: 28 maart. Dat is nochtans een week later op vorig jaar. In Flevoland bedraagt het verschil met vorig jaar 11 dagen, het noordelijk kleigebied 12 dagen en voor de NOP zelfs 13 dagen. De gemiddelde zaaidatum komt daarmee op een tweede plek, na 2008. Toen werden de bieten gemiddeld op 16 april gezaaid.

25

hectare

is door hagelschade overgezaaid

De laatste suikerbieten zijn deze week in het noordelijk kleigebied gezaaid. Op 200 hectare is tot nu toe landelijk overgezaaid. Slakken- en emeltenvraat zijn daarvan de hoofdoorzaak. Hagelschade zorgde slechts voor 25 hectare overzaai.


Enig pluspunt is dat de huidige hoge temperatuur veel goedmaakt. Op de kleigrond in het noorden is zowel eind maart als half mei gezaaid. Daardoor zullen de opbrengstverschillen per regio groot zijn, zo is de verwachting.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden