Inkomen lager, schuld hoger

Agrarische sector Verenigde Staten in zwaarder weer

13 Mei 2016 - Edin Mujagic - 2 reacties

Onlangs hebben we een duidelijke aanwijzing gekregen dat de Amerikaanse economie wind tegen krijgt, toen het aantal nieuwe banen in april laag bleek te zijn. Uit een rondgang door de belangrijke agrarische gebieden in de VS blijkt dat de banencijfers geen uitzondering zijn.

De Fed, de Amerikaanse centrale banken, heeft een hoofdkantoor in Washington en twaalf regionale kantoren die allemaal hun eigen district hebben. De zevende (Chicago), achtste (St. Louis) en tiende (Kansas City) district zijn belangrijke agrarische districten. Die centrale banken kwamen onlangs met slechte berichten over de agrisector.

Alle drie regionale centrale banken melden dat agrarische ondernemers hun inkomen behoorlijk zien dalen, terwijl de kosten niet mee zakken of zelfs stijgen. Als gevolg daarvan lossen agrarische ondernemers steeds minder af op hun oude leningen. Zij rollen hun oude leningen steeds vaker door, waardoor de vraag naar leningen enorm is toegenomen.

Agrarische ondernemers in VS lossen steeds minder af op hun oude leningen

De agrarische ondernemers in de VS lenen vooral meer om voldoende liquiditeit te verkrijgen op de korte termijn, om hun bedrijf te kunnen voortzetten, en niet zo zeer om nieuwe investeringen te doen. Juist omdat de enorm hogere vraag naar nieuwe leningen vooral met doorrollen van oude schulden en hoofd boven water houden te maken heeft, zijn tegelijkertijd banken strenger geworden in het beoordelen van de lening-aanvragen.

In alle drie genoemde districten eisen banken meer zekerheden om kredieten te verstrekken en doen ze meer beroep op subsidies en andere faciliteiten die de overheid stelt, waarbij de overheid een deel van het risico op zich neemt. Wie geld leent tegen variabele rente, heeft te maken met een duidelijke rentestijging.

Terwijl banken meer zekerheiden eisen, denk aan grond, is een van de gevolgen van de misère in de Amerikaanse agrarische sector dat de waarde van dat onderpand juist daalt. En niet zo een beetje ook.

In de achtste district is de grondprijs in het eerste kwartaal van dit jaar 6,4 procent lager dan een jaar geleden. Het is de sterkste daling van de grondprijs in jaren. In de naburige tiende district is er sprake van een gemiddelde daling van 4 procent vergeleken met een jaar eerder. Zelfs de grond van uitstekende kwaliteit is iets goedkoper dan eind 2015.

Deze scherpe daling van de grondprijzen is in bijvoorbeeld de zevende district het zevende opeenvolgende kwartaal waarin de grondprijzen zijn gedaald, waarmee bij velen de herinneringen aan de jaren tachtig naar boven komen. Toen daalden de grondprijzen gedurende 14 kwartalen achter elkaar. In sommige delen van het Amerikaanse midwest zijn de grondprijzen voor het laatst in 2013, licht, gestegen.

Wie als gevolg van de lagere grondprijzen en andere problemen redding probeert te zoeken in het verpachten van een deel van zijn grond, merkt al snel dat dat geen uitweg is. Door het grotere aanbod maar een lagere vraag naar pachtgrond, liggen de prijzen in de zevende district ongeveer 10 procent lager dan in 2015. Dezelfde berichten komen ook uit andere districten, waar de daling vaak het grootst is sinds 2009.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

Midwest
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Tonny 13 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10869712/Agrarische-sector-Verenigde-Staten-in-zwaarder-weer]Agrarische sector Verenigde Staten in zwaarder weer[/url]
Misschien worden de Amerikaanse boeren wel net op tijd gered door de TTIP.Natuurlijk ten koste van de Europese boeren.
geert 13 Mei 2016
Europa moet straks goedkope landbouwproducten met lage kwaliteitseisen importeren uit de VS,anders mag Europa lees Duitsland niet zoveel auto,s importeren in de VS.De Europese boeren worden opgeofferd aan de autoindustrie.
schoenmakers1 14 Mei 2016
dus we hebben maar een keus, alles extra kosten die we opgelegd krijgen en die dus geen meerwaarde hebben overboord gooien
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden