Contractsysteem Nordzucker

Duitse bietenteler kiest voor los of vast en lang of kort

23 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

Duitse bietentelers en suikerconcern Nordzucker zijn nieuwe contractvoorwaarden voor vanaf 2017 overeengekomen. Telers kunnen kiezen uit twee prijsmodellen en diverse looptijden.

De nieuwe voorwaarden bieden telers volgens het concern meer planningszekerheid na het verdwijnen van het suikerquotum in 2017. Naast een eenjarig contract met twee prijsmodellen kunnen telers ook een driejarig contract aangaan. Dan geldt een vaste prijs van 31 euro per ton bieten.

Variabele bietenprijs is afhankelijk van suikerverkoop

Verder is het mogelijk om naast de vaste prijs van 29 euro per ton, inclusief bijkomende voordelen, ook voor een variabele bietenprijs afhankelijk van de suikerverkoop te kiezen. Bij een suikerprijs van 425 euro per ton, ligt deze bij 30,17 euro per ton suikerbieten.

Bereikt de suikermarkt een niveau van 450 euro per ton suiker, dan komt de bietenprijs op 31,90 euro per ton.

Alle prijzen zijn gebaseerd op het vijfjarig gemiddelde van Nordzucker bij een suikergehalte van 17,9 procent, een vergoeding van 3 euro en een gemiddelde vergoeding voor vroege en late levering van 1,30 euro per ton bieten.

Nordzucker geeft aan dat de prijzen lager liggen dan de leden voorheen gewend waren, maar dat het in lijn licht met andere Europese suikerproducenten. Met het nieuwe, flexibele contractsysteem menen de Duitsers mee te kunnen in de concurrentiestrijd en denkt het de 7.000 telers de nodige stabiliteit te bieden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden