Vertrouwen aandeelhouders weg

Duitse akkerbouwgigant kan last niet langer dragen

8 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het rommelt al langer bij de grootste Duitse akkerbouwer KTG Agrar. Het bedrijf, met hoofdvestiging in Berlijn, kan de obligatierente niet uitbetalen. Dit nieuws werd 6 juni door het bedrijf bekend gemaakt. Ondanks een aankondiging dat binnen twee weken alsnog betaald zal worden zijn aandeelhouders het vertrouwen kwijt. De koers van het beursgenoteerde bedrijf halveerde.

KTG Agrar bestaat twintig jaar en beboert ruim 46.000 hectare in Duitsland en Litouwen. Daarmee is het de grootste akkerbouwer van onze oosterburen. Zusterbedrijf KTG Energie richt zich op hernieuwbare energiebronnen. In Rusland opereert het bedrijf samen met slachtgigant Tönnies. In 2014 stapte de Chinese investeringsmaatschappij Fosun in bij KTG Agrar. Aandeelhouders twijfelen echter wat de Chinezen voor fondsen kunnen bijdragen.

5,50

euro

daalde het aandeel KTG Agrar

Twee weken nadat KTG Agrar haar jaarverslag publiceerde werd op 6 juni bekend dat het de obligatierente niet kon afdragen. Het gevolg, het aandeel daalde van 12 naar 6,50 euro. Aandeelhouders zijn het vertrouwen kwijt. Naast de gekelderde aandelenkoers is de waarde van de obligaties nog verder gedaald. Een obligatiepakket ter waarde van 200 miljoen euro crashte tot 35 procent van haar nominale waarde. De waarde van het nog lopende obligatiepakket voor 2019 is nog verder gedaald en staat op 29 procent van de nominale waarde.

Eén van de redenen voor het verloren vertrouwen is de nabije toekomst voor het bedrijf. Dit jaar moet een herfinanciering van 250 miljoen euro plaatsvinden. Met de waardedaling van haar obligaties kan de Duitse onderneming dit niet dragen. Het uitgeven van obligaties is de meest winstgevende tak van het bedrijf. CEO Siegfried Hofreiter laat in een persbericht weten dat de obligatierente alsnog zal worden betaald. Om dat voor elkaar te krijgen zijn bedrijfsreserves aangeroepen. De core business is volgens Hofreiter nog steeds winstgevend. Bedrijfstakken die minder presteren zullen zo spoedig mogelijk worden afgestoten. Ook moeten de aandeelhouders volgens hem niet vergeten dat de aankomende oogst een waarde van 60 miljoen euro vertegenwoordigd.

Uit de jaarcijfers blijkt dat de omzet vorig jaar toenam - met ruim 92 miljoen euro - tot 326,5 miljoen euro. De nettowinst bedraagt echter 3,6 miljoen, tegenover 6,4 miljoen euro vorig jaar. De lage gewasprijzen en droogteschade zorgen voor een lager resultaat binnen de akkerbouw. In het verslag valt ook te lezen dat de financiële schuld van het bedrijf toenam van 462 tot 514 miljoen euro. De ‘leverage’ (verschillende manieren van financieren) steeg tot 8,7 maal de EBITDA. Het aandeel eigen vermogen daalde van 16,5 naar 15,6 procent en de operationele kasstroom komt uit op min 39 miljoen euro.

Het is niet de eerste keer dat investeerders het vertrouwen verliezen in de onderneming, die tot over de oren is gefinancierd. Twee jaar geleden vond een soortgelijke situatie plaats. Toen moest echter ‘slechts’ 40 miljoen euro opnieuw worden gefinancierd. Ook vrezen investeerders dat KTG Energie – dat wel goed draait – in de neerwaartse spiraal van KTG Agrar zal worden getrokken. De energietak zegt zelf dat dit zeer onwaarschijnlijk is omdat beide bedrijven niet direct met elkaar verbonden zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
pruikenmaker 8 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10870111/Grootste-Duitse-akkerbouwer-kan-lasten-niet-langer-dragen]Grootste Duitse akkerbouwer kan lasten niet langer dragen[/url]
Leven de gezinsbedrijven.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden