Trendrapport Melk & Voer

Zuivelmarkt ziet eindelijk wat licht aan de horizon

14 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness

Na een lange winter van donkere wolken, brak in mei eindelijk de zon enigszins door op de Europese zuivelmarkt.

Dankzij een mooie combinatie van factoren liepen de zuivelnoteringen en de DCA spotnoteringen voor onder meer boter, room en kaas eindelijk uit het dal omhoog. De grote vraag is nu: is de zuivelmarkt zich structureel wat aan het herstellen of gooit de komende zomer roet in het eten van de prijsopleving?

Het valt te hopen dat de opbeurende stemming op de zuivelmarkt zich terug laat zien in de melkprijzen

Daarbij merken de melkveehouders helaas niet direct iets van de positievere stemming op de zuivelmarkt. Zowel prijsverhogingen –als verlagingen vertalen zich altijd met vertraging door in de melkprijzen van de zuivelfabrieken. Dat FrieslandCampina de garantieprijs over juni gelijk hield op 25 euro per 100 kg, inclusief een prijscorrectie dat wel, spreekt wat dat betreft boekdelen.

Over mei moeten alle melkverwerkers, op een stabiele Bel Leerdammer na, de melkprijs afwaarderen. En soms stevig ook, bijvoorbeeld bij FrieslandCampina en DOC Kaas.  Het valt te hopen dat de huidige opbeurende stemming op de zuivelmarkt zich terug laat zien in de melkprijzen over juni en juli.

Wat meehelpt is dat, na de dalende trend in Oceanië, ook de melkproductie in de Europese Unie zijn hoogtepunt lijkt te hebben bereikt. In Groot-Brittannië en Frankrijk daalt de melkaanvoer, terwijl ook Duitsland rond break-even zit. Dit geeft weer meer leven in de brouwerij in de zuivelhandel. Bij de fosfaatrechten is het wachten op de brief aan de Tweede Kamer die nog voor de zomer verwacht wordt. De handel ligt er dan ook stil bij.

Deze ontwikkelingen en trends worden omschreven in het Trendrapport DCA Melk & Voer Pro over augustus 2015, getiteld 'Zuivelmarkt ziet eindelijk wat licht aan de horizon'. Iedere maand ontvangen abonnees van Borerenbusiness Melk & Voer Pro een overzicht van de prijzen op de voor de melkveehouders relevante markten, voorzien van een korte analyse. Van de melkprijzen, de noteringen van tarwe, maïs en soja, tot en met prijzen voor meststoffen en de stand van de rente.

Klik hier om een abonnement te nemen of download eerst het nieuwe trendrapport.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Trendrapport
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden