LTO: Een nationale ramp

Kabinet nog altijd stil over miljoenenschade noodweer

28 Juni 2016 - 5 reacties

De LTO-organisaties dringen er bij het kabinet op aan om de miljoenenschade die in de land- en tuinbouw is ontstaan door het noodweer uit te roepen tot nationale ramp. In België, Duitsland en Frankrijk is er al meer zekerheid over dat de overheid met geld over de brug komt, maar in Nederland blijft het stil.

De schade is volgens de standsorganisaties dermate groot, dat sprake is van een ramp. Als de ingrijpende gevolgen worden aangemerkt als nationale ramp, kan de Wet Tegemoetkoming Schades in werking treden. ‘Al het mogelijke moet worden gedaan om te voorkomen dat bedrijven als gevolg van deze calamiteit omvallen’, zo concludeerde LTO-voorzitter Albert Jan Maat maandag in Someren.

De directe schade door de hevige regelval en extreme hagel bedraagt zeker enkele honderden miljoenen euro’s. Daar bovenop komt nog een hoog bedrag aan indirecte vervolgschade. Een raming van de vervolgschade is op dit moment onmogelijk te becijferen. Wel staat vast, dat van de oogst op nogal wat bedrijven niet veel terecht zal komen. Veel gewassen zijn inmiddels verzopen en staan soms al te rotten op de percelen. Op meerdere glastuinbouwbedrijven moet de hele oogst als afgeschreven worden beschouwd.

Waterschappen anticipeerden in sommige regio’s niet adequaat genoeg op de hevige regenval

Léon Faasen, voorzitter van de LLTB, zei na afloop van het crisisoverleg tussen LTO Nederland, ZLTO en LLTB, dat extreme situaties vragen om extreme oplossingen. Wat nu is gebeurd gaat veel verder dan normale bedrijfsrisico’s.

Voorzitter Hans Huijbers van ZLTO zei er zeker van te zijn, dat de uiteindelijke schade in totaal zal oplopen tot meer dan een half miljard euro: ’De overtollige regen is een sluipmoordenaar, de indirecte schade of vervolgschade zal straks hoog oplopen.’          

De LTO-organisaties willen op korte termijn overleg met de waterschappen om herhaling te voorkomen. Volgens hen is in sommige regio’s niet adequaat genoeg op de hevige regenval geanticipeerd. Voorts gaan de organisaties in gesprek met de banken en het ministerie van EZ over een coulance-regeling en borgstelling. Ook zal overleg worden gestart met het ministerie van SZW over een regeling werktijdverkorting en een spoedige afhandelingen van aanvragen.  

In overleg met EZ willen de LTO-organisaties kijken naar praktische problemen, waar ondernemers met bestaande regelgeving op stuiten, denk aan het gemeenschappelijk landbouwbeleid en vergroening.

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
piet 28 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/home/artikel/10870424/Kabinet-nog-altijd-stil-over-miljoenenschade-noodweer]Kabinet nog altijd stil over miljoenenschade noodweer[/url]
ipv van 5 miljard ontwikkelingsgeld ,3 miljard en de andere 2 naar onze boeren en tuinders.
silvia 28 Juni 2016
hier moet wat gebeuren, met deze melkprijs ook nog al je weilanden zien verzuipen en de maisplanten staan ta rotten, wie betaalt straks het voer? de consument niet, dat is zeker. overheid, geef geld aan boeren en tuinders en laat eu geld vrijkomen voor deze ramp, daar zijn we toch lid voor of niet.
jpk 28 Juni 2016
Het klimaat wordt extremer ook de landbouw stoot co2 uit dat is bekend
Dus de vervuiler betaald
Jk 28 Juni 2016
Jpk, doe eerst eens wat aan je spelling en haal daarna dat bord voor je kop eens weg!
Antoine van de Kruijs 28 Juni 2016
Hoezo de vervuiler betaald jpk? Een hectare groen landbouwgewas bindt per jaar net zoveel CO2, als tien auto's produceren. En als er meer organische brandstoffen worden gebruikt, zijn we minder afhankelijk van de fossiele brandstoffen. Met minder CO2 uitstoot tot gevolg!
geert 28 Juni 2016
De politici hebben het te druk met de Brexit,een mooie afleiding voor Rutte,cs.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Gewastour Weer - week 35

Hoe koud en nat was de maand augustus?

Aangeboden door Sencrop

‘Buren vragen screenshots van onze weermeter’

Gewastour week 30

Neerslag gewenst, maar zorgt lokaal voor overlast

Gewastour Weer - Week 26

Groeizaam weer in juni, maar zwaar voor telers

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief