Trendrapport Akkerbouw juni 2016

Weersextremen sijpelen door in akkerbouwmarkten

5 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

Dat de akkerbouwsector is overgeleverd aan de extremiteiten van het weer werd afgelopen maand nog eens pijnlijk duidelijk. Inmiddels reageren ook de agrarische markten op dit nieuws. In de komende weken zal meer duidelijk worden welke richting de markt gaat nemen.

De aardappelmarkt kreeg dit voorjaar een forse areaalstijging in Noordwest-Europa voor zijn kiezen. In hoeverre de weersextremen deze groei teniet hebben gedaan is voor de markt nog niet voldoende in beeld. De ogen zijn nu gericht op evt vervolgschade maar, begin juli toont deze licht positief.

De uienmarkt lijkt zich van het weer weinig aan te trekken. Dit betekent niet dat zij hier geen hinder van ondervind. Het negatieve seizoenseinde van de oude oogst houdt voorlopig ook de nieuwe oogst in zijn greep.

Op de grondstoffenmarkt klampt men zich letterlijk aan iedere tarwehalm vast. Het is een echte weermarkt, die vooral de Franse productie in zijn greep houdt. Historisch hoge tarweopbrengsten in de VS drukken marktprognoses. Soja blijft de smaakmaker in Chicago.

Na een zeer uitdagend voorjaar is er voor de mestsector weinig ruimte om adem te halen. Putten blijven vol zitten en de plaatsingsruimte bij akkerbouwers is miniem. Wederom zijn het de weersomstandigheden die roet in het eten gooien. Wat het weer betreft doemt aan de horizon een lichtpuntje op.

Deze ontwikkelingen staan uitgebreid beschreven in woord en grafieken in de het nieuwe Boerenbusiness Trendrapport Akkerbouw Pro van juni 2016. Insiders met een Akkerbouw Pro abonnement op Boerenbusiness ontvangen maandelijks het Trendrapport Akkerbouw. Klik hier om het trendrapport van juni 2016 te downloaden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden