Prijsrange zeer breed

Kwaliteit bepaalt succes van Agrifirm peenpool-deelnemer

11 Juli 2016 - Niels van der Boom

Als gevolg van kwaliteitsverschillen liepen de prijzen voor een kist peen in de Agrifirm Plant peenpool over oogst 2015 ver uiteen. Toch is gemiddeld een goed resultaat neergezet, zo meent de poolbeheerder. Slechte momenten in de markt konden worden genivelleerd.

Poolfacts:

  • Als gevolg van de kwaliteitsverschillen liep de prijs zeer uiteen in de pool. Die ging van 91 tot 137 euro per kist, exclusief BTW. Van de prijs gaan echter nog de koel- en transportkosten. Dit is een vast bedrag per kist.
     
  • Agrifirm Plant heeft haar (winter)peenpool geïntegreerd in de Dutch Carrot Group (DCG). Deze groep heeft een brede klantenkring, wat volgens het bedrijf veel kansen biedt voor de afzet. De bedrijven bieden als enige in Nederland de mogelijkheid tot afzet via een poolconstructie. Dat doet het sinds 2008.
     
  • De gemiddelde poolprijs over oogst 2012 leverde 130 euro per kist op. Voor oogst 2013 was dat slechts 60 euro per kist, als gevolg van een zeer moeizaam verlopen markt. Voor oogst 2014 werd door het bedrijf geen prijs naar buiten gecommuniceerd maar, dat deze zeer goed was is zeker.
     

Kwaliteit zorgde ervoor dat de prijsspreiding groot was. Hoe ver loopt die uiteen?
De gemiddelde verkoopprijs per kist winterpeen in de pool van Agrifirm Plant bedraagt over oogst 2015 117 euro per kist. Door de kwaliteit liep deze sterk uiteen van 91 euro, voor de bodem, tot maximaal 137 euro per kist. Daarvoor hanteert de pool een kwaliteitsstaffel. Overigens is een brede prijsrange altijd een feit bij de peenpool. Volgens poolbeheerder Hendrik Eerkens, van Agrifirm Plant, zijn de telers tevreden met het resultaat. ‘In de periode eind januari-eind april nam de beursnotering steeds iets af. De pool heeft deelnemers door deze moeilijke periode geholpen.’

De verwachtingen waren aan de start van bewaarseizoen 2015-2016 hoog gespannen. Wat is hier uiteindelijk van terecht gekomen?
De vraag stagneerde na de oogst, waardoor de prijzen onder druk kwamen te staan. Van de periode tussen eind januari en eind april daalde de prijzen steeds iets. Zelfs voor kwaliteit werd op sommige momenten niet meer dan 100 euro per kist betaald, zo meldt Agrifirm. Eind april ontstond er stemming in de markt, waardoor de prijzen in de daaropvolgende maand aantrok. Voor goede partijen liep die op tot 150 euro per kist.

De kwaliteit speelt wederom een negatieve rol bij de afzet. Wat lag hieraan ten grondslag?
De bewaarbaarheid van de peen viel volgens de pool-organisatoren tegen. Veel partijen hadden te maken met zwarte vlekken. Ook in gebieden waar in andere jaren weinig problemen te herkennen waren. Omdat de tarrerering van de poolpartijen in januari plaatsvindt kregen pooldeelnemers een meevallende opbrengst per kist betaald. Agrifirm gebruikt dit moment als ijkpunt voor de prijsbepaling. Bovendien krijgt het zo duidelijk in beeld wat de kwaliteit van alle partijen is. Later in het seizoen ligt het tarraniveau altijd hoger. Het zij door indroging of wat rot. Telers worden echter op de januariprijs uitbetaald. ‘Problemen met zwarte vlekken spelen de laatste jaren steeds een rol’, weet Eerkens. ‘Waar dat exact aan ligt is moeilijk te zeggen. Ook het groeiseizoen heeft hier zeker invloed op. De opbrengsten in het noorden - Friesland en Groningen - waren vorig jaar goed. Die in Flevoland en het zuiden matig tot gewoon. Dat heeft te maken met de droge periode aan het begin van de zomer. In het uiterste noorden viel dat mee. Muizenvraat en aantasting van de wortelvlieg speelde dit jaar geen grote rol.’

Volgens geluiden uit de markt neemt het areaal peen dit jaar licht toe. Wat betekent dat voor de markt?
Volgens Eerkens heeft een mogelijke areaalstijging van één of twee procent geen effect op de markt. Hoe de oogst in bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland is heeft hij nog niet in beeld. Daarvoor is het nog te vroeg. Heeft de moeizame start een nadelige invloed op het gewas? Dat is volgens de poolbeheerder nu niet te zeggen. ‘De tweede helft van het groeiseizoen bepaalt uiteindelijk hoe het gewas zal presteren. Nu kun je ze nog een keer aanaarden om zuurstof in de bodem te brengen. Het is niet te zeggen of we wederom met zwarte vlekken in de bewaring te maken krijgen. Daar liggen zoveel factoren aan ten grondslag. Agrifirm doet hier continue onderzoek naar. We hopen op een dag de oplossing te hebben.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Peen

Nieuwe data kunnen markt peen nog spannend maken

Analyse Peen

Telers en spoelers maken zich niet druk

Analyse Peen

Wordt kwaliteit de scherprechter in de peen?

Analyse Peen

Peenmarkt zit tussen servet en tafellaken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden