KAS-prijs op bodem?

Meststoffenmarkt definitief gekeerd

12 Juli 2016 - Clarisse van der Woude

Met een dagprijs voor KAS dinsdag van 188,50 euro per ton voor silovrachten vanaf 12 ton ligt de prijs op bodemniveau. Volgens de kunstmestfirma’s zit een verdere daling er niet in, maar een stijging is volgens hen ook nog ver weg.

Doorgaans bereiken de prijzen van meststoffen rond 1 juli hun laagste niveau. Dit jaar zette de daling vanaf maart in en zit begin juli dichtbij een bodemprijs. ‘Ik kan niet inschatten of er nog wat kwartjes van de prijs afgaan, maar ik verwacht niet dat het nog heel veel is. Producenten spreken zelfs al van een lichte prijsverhoging in augustus’, licht verkoopleider Joris Broekhuis van Triferto de markt toe.

De markt stelt zich zowel volgens Triferto als volgens andere bronnen koopbereid op. Ondanks dat akkerbouwers zo vlak voor de oogst minder interesse in kunstmestinkoop hebben, wordt er nu wel geïnformeerd. Vooral vanuit de Noordelijke gebieden, want de Zuidelijke gebieden kampen nog met de nattigheid. ‘Dat komt puur door de lage prijs. Voor melkveehouders is de financiering wel een probleem.’ Met verschillende constructies waaronder ‘nu kopen voor herfst of voorjaar’ spelen de toeleveranciers daar op in.

De lage KAS-prijs wordt veroorzaakt door vraag en aanbod. ‘Het strooiseizoen op het Noordelijk halfrond is voorbij. Daardoor neemt de vraag af. Tel daarbij de prijsdalingen van gerelateerde producten zoals brandstof en ammoniak, maar ook de gezakte productiekosten. Er is meer aanbod dan vraag en dat blijft voorlopig ook wel zo. Ik verwacht niet dat de prijzen snel weer erg omhoog gaan.’

Effecten van brand bij Yara in België en Brexit vallen mee

Zelfs de komende jaren zal dat niet gebeuren, stelt Broekhuis. ‘Internationaal is er veel productiecapaciteit bijgekomen. Meer dan er vraag is. Prijzen zullen niet meteen tot extreme hoogte stijgen. De markt is nu definitief gekeerd.’

De brand vorige week donderdag in de Yara fabriek in Tertre (België) lijkt weinig effect op de markt te hebben. Een aantal producten zullen tijdelijk niet leverbaar zijn, maar de schade zou meevallen, zo wordt beweerd. Dat geldt tot nu toe ook voor de Brexit. Afgezien van de gezakte pond, is het effect wat de Nederlandse kunstmestfirma’s ervan zeggen te ondervinden beperkt. Mogelijk dat door bijstellingen in wisselkoersen producten als ureum en urean voor het vaste land duurder worden.

Naast KAS zijn ook andere meststoffen verder onderuit gegaan. Zo is de kaliprijs een stuk gezakt en is het denkbaar dat deze verder gaat zakken, met name doordat de internationale consumptie tegenvalt en de verwachten zijn overschat. Ook in het nieuwe seizoen zit de kans erin dat kali, maar ook fosfaat en stikstof op een aanzienlijk lager niveau komen te liggen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse kunstmest

Weinig handel, prijzen kunstmest onder druk

Analyse Meststoffen

Dichte kunstmestfabrieken voorbode voedselcrisis?

Analyse kunstmest

Ureum kan KAS-prijs duwtje in de rug geven

Analyse kunstmest

Prijs stikstofkunstmest beweegt vooral zijwaarts

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden