Aandelen in holding

Heyboer gaat langzaam op in CAV Agrotheek

12 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

De agrarische toeleveranciers Heyboer en CAV Agrotheek gaan vanaf 1 september samen verder. Op termijn – als geschikte opvolging is gevonden - stappen de huidige Heyboer eigenaren uit het fusiebedrijf.

De aankondiging houdt in dat er een Holding wordt opgericht waarin CAV Agrotheek B.V. (Wieringerwerf) en CZAV U.A. (Wemeldinge) de aandelen houden. De bedrijfsnamen en de huidige vestigingen van beide organisaties blijven intact. Ook het personeelsbestand en de activiteiten blijven gehandhaafd. ‘Wij zien in Heyboer een zelfstandig opererende entiteit en dat willen wij ook behouden. Richting de buitenwereld verandert er niets. Met de fusie zoeken we de synergievoordelen op’, aldus Jeroen de Schutter van CAV Agrotheek.

Met de opname van Heyboer meent CAV Agrotheek dat het zich door kan ontwikkelen als brede toeleverancier van de land- en tuinbouw in Midden- en (Noord)West Nederland.  ‘Logistiek past het ons heel goed, maar ook wat kennisuitwisseling betreft kunnen er flinke stappen worden gezet. Zo is Heyboer actief in fruit en in de biologische landbouw; vakgebieden die wij nog niet hebben. Daartegenover staat dat wij kennis van de vollegrondsgroente- en bollenteelt hebben die wij aan de diensten van Heyboer kunnen toevoegen. Zo is er een groot voordeel te behalen in het feit dat een deel van de Noord-Hollandse tulpentelers die voorheen bij ons klant waren en nu op Flevolandse grond telen, weer bij ons in beeld komen.’

Na ACM goedkeuring kunnen aandelen ook echt worden overgeschreven

Verder noemt De Schutter dat Heyboer is nog niet volledig actief is in meststoffen en graan- en zaaizaden, in tegenstelling tot CAV Agrotheek. Door deze stap is de continuïteit van Heyboer voor de toekomst geborgd in deze snel veranderende markt waarin zowel klanten als leveranciers steeds grootschaliger opereren.

‘Je ziet dat bedrijven als Dupont en Dow met elkaar fuseren, Bayer en Monsanto draaien ook nog steeds om elkaar heen. Wereldpartijen worden één partij. Ook onder boeren zet de schaalvergroting door. Als toeleverancier groei je mee met de markt. Dat is deels nodig om scherp te kunnen blijven inkopen, maar ook om je kennis en innovatieniveau op orde te houden, heb je schaalgrote nodig om investeringen te kunnen blijven doen.’

In een overgangsperiode zullen de directietaken van Heyboer gezamenlijk met CAV Agrotheek worden gevoerd. ‘Uiteindelijk moet er vervanging komen voor de huidige Heyboer eigenaren. Zeker de eerste twee jaar blijven de directieleden nog aanwezig, maar op termijn gaan ze er uit. Ze hebben geen opvolgers; dat is ook de reden dat ze het bedrijf van de hand willen doen.’ Daarbij was het de nadrukkelijke wens van de eigenaren van Heyboer om het bedrijf intact te houden en voort te laten bestaan zoals het nu is. ‘Vanuit samenwerking in het verleden zag Heyboer CAV Agrotheek als de partij die die wens het best gestand kan houden.’ De twee kennen elkaar nog uit het verleden toen er via het toenmalige Haijtema Agrotheek werd samengewerkt.

Het fusiebedrijf heeft een gezamenlijke omzet van 60 miljoen euro. Dat houdt in dat er goedkeuring van de Autoriteit Consument en Markt is vereist. ‘Ik verwacht dat de ACM geen problemen heeft met deze transactie. Zodra de goedkeuring er is zullen wij de herfst gebruiken om operationeel de activiteiten te integreren en de details met alle betrokkenen te bespreken. Dan kunnen de aandelen ook echt worden overgeschreven.’ In de overkoepelende organisatie komen bijna 100 werknemers te werken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden