23 miljoen naar Nederland

Melkveehouder kan op EU steun rekenen

18 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness - 19 reacties

Maandagmiddag – 18 juli – heeft de Europese Commissie officieel bekend gemaakt nogmaals 500 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de Europese agrarische sector. Het geld is vooral voor melkveehouders en varkenshouders bedoeld.

Vooral melkveehouders profiteren

Hogan zei maandagochtend: ‘In totaal heeft de commissie nu ruim één miljard euro gemobiliseerd voor de agrarische sector om onder druk staande boeren te kunnen helpen. Ons ultieme doel is om de productprijzen voor boeren te verbeteren zodat ze een boterham kunnen verdienen met hun werk.’


Het steunpakket kent drie hoofdmaatregelen:

1. Een EU-breed schema voor het reduceren van de melkproductie. Hiervoor wordt 150 miljoen euro vrijgemaakt.

2. Iedere lidstaat mag een gedeelte van in totaal 350 miljoen euro op landelijk niveau spenderen. Voor Nederland is dat 23 miljoen euro, zo maakte Van Dam bekend.

3. Technische maatregelen om de flexibiliteit te vergroten bij bedrijven. Bijvoorbeeld lastenverlichting – door middel van vervroegd betalen van de toeslagrechten – en het verlengen van de private opslagregeling voor melkpoeder. De opslagregeling voor varkenshouders wordt niet verlengd.

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik noemt de steun van 150 miljoen euro voor een vrijwillige beperking van melkleveranties een belangrijke stap in de goede richting. ‘Door middel van productiebeperking kan wederom een balans ontstaan tussen vraag en aanbod.’ Schreijer-Pierik roept op om de 23 miljoen euro zo snel mogelijk en efficiënt in te zetten. ‘Het kabinet heeft de vorige keer tot op het laatste moment gewacht met de aanvraag voor het hulppakket. Gezien de voorbije crisissituatie een onverantwoorde keuze.’ Zij hoopt dat de overheid hier lering uit heeft getrokken. ‘De boer moet merken dat het geld daadwerkelijk op zijn erf terecht komt.’

Extra budget moet naar fosfaatoverschot

Ook LTO Nederland kwam dinsdagmiddag direct met een reactie. De belangenbehartigingsorganisatie is van mening dat het extra budget voor de melkveehouderij het beste kan worden gebruikt voor het terugdringen van het fosfaatoverschot. De vakgroep melkveehouderij van LTO is van mening dat in Nederland ruimte moet worden gegeven om het fosfaatoverschot aan te pakken. Daar wordt de sector nu mee geconfronteerd. Dit zal leiden tot minder koeien, waardoor vervolgens de productie vanzelf wordt beperkt. Deze opvatting heeft LTO ook bij Van Dam onder de aandacht gebracht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
19 reacties
peter 18 Juli 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10870748/Melkveehouders-kunnen-weer-op-EU-steun-rekenen]Melkveehouders kunnen weer op EU steun rekenen[/url]
De TITEL klopt niet.

Heb namelijk nog NIETS gezien van vorige steun!
schoenmakers1 18 Juli 2016
met van Dam gaat alle steun naar kantoormensen, zie hoe het gaat met het geld voor de koeien in de wei te krijgen, voor de boer is er niets, alleen mag hij de ellende van andere oplossen
Freddieke 18 Juli 2016
"Een EU-breed schema voor het reduceren van de melkproductie. Hiervoor wordt 150 euro vrijgemaakt."

uh typefoutje? anders gaat het wel helpen denk ik.
Abonnee
Redactie 18 Juli 2016
Bedankt voor de oplettendheid Freddieke! Het is aangepast.
jos 18 Juli 2016
wat te doen aan al die akkerbouwers, waarvan de gewassen verzopen zijn?
geert 18 Juli 2016
Ze houden de boeren een worst voor.nog niks ontvangen van de vorige belofte.Veel beloven en niet geven ,doet de gek in vreugde leven !
Gert Cazant 19 Juli 2016
.... waarschijnlijk gaan wij ook van deze steun weer niets zien. Het gaat vast weer in de zakken van de verkeerden. Wat kun je anders verwachten met de LTO als vertegenwoordiger van de boeren, daar moet je het dan van hebben. Het lijkt wel of zij aan de kant van de overheid staan. In ieder geval niet aan de kant van de boeren.
Het wordt tijd dat de echte boeren het heft in eigen hand gaan nemen...
jw 19 Juli 2016
Heb van de vorige steun ook nog niets gehad
Piet 19 Juli 2016
Idd wij boeren zijn allemaal maar ja knikkers. Kijk de Franse boeren. Nie mee eens laten ze tenminste van zich horen. Regel op regel en lto vindt het allemaal maar ptima. Daar word je wel een keer zat van.
Bas102 19 Juli 2016
Welke gek is er nog lid van het LTO
Volgens mij worden ze als een soort fopspeen instantie in leven gehouden door de overheid
Melkboer 19 Juli 2016
Stelletje zeurkousen zijn jullie, ben je nou ondernemer of niet, ik hoef geen geld, wil t verdienen.
pietje 19 Juli 2016
@melkboer wij zijn geen zeurkousen wij verdienen het wel maar krijgen het niet, hier zit een wezelijk verschil in.
poldes 19 Juli 2016
eu extra inkomensondersteuning vanwege crises in melkveehouderij en varkensteelt toegezegd en goedgekeurd door de EU ministers met de verwijzing naar de lidstaten dat het toegestaan is deze met hetzelfde bedrag op te hogen.
dit is niet een beslissing van: MELKBOER DIE EEN REACTIE PLAATST BIJ DCA. Als deze gelden steeds niet bij de gerechtigde komen ; dan mag je als Nederlandse melkveehouder je eigen laten horen .immers jouw sector heeft dit toegezegd gekregen.
als steeds blijkt dat de post nooit aankomt; zal er misschien een postbode zijn die iets verzuimd of verkeerd bezorgd.
En zo ook met EU bedragen voor onze melkveehouders .weer niet op de juiste plek bezorgd.
Piet 19 Juli 2016
Idd zijn 2 verschillende dingen
wim v/d molen 20 Juli 2016
1 lichtpuntje van lto ze geven toe dat er teveel melk is maar voor de rest slaat het nergens op want ze willen diegene helpen die voor de overschotten hebben gezorgd ? typisch lto ik zeg BAH en nog eens BAH
wim v/d molen 20 Juli 2016
wat heeft een extensief bedrijf nou aan deze opmerkingen waar ze de steun voor willen gebruiken ik zeg iedere veehouder gelijk behandelen en geef de veehouder gewoon geld per liter van vorig jaar 1 januari 2015 toen was er die overschot ook nog niet zoveel
peter 20 Juli 2016
LTO zijn vieze zaken vullers lidmaatschap opzeggen! geld gaat naar -MESTVERWERKEN (friesland campina directeur promoot het voor de grote jongens, is gratis melk voor frieslandcampina )
-WEIDEVOGELS (voor natuur instatnsies)
en nu houdt LTO zich bezig met FOSFAAT in perken

NEE, ze moeten de teveel geproduceerde melk geven aan ontwikkelingshulp en of mensen in oorlogsgebieden, zodat deze sterk genoeg zijn om te vechten in eigen land en het weer op te bouwen. Als deze melk UIT de markt is en dat hierdoor minder asielzoekers komen, omdat ze het in eigen land goed hebben is een bijkomend VOORDEEL!!!
peter 20 Juli 2016
melk geven aan ontikkelingshulp , dan is deze uit de markt en er komen minder asielzoekers!!
Nexit 20 Juli 2016
Onbegrijpelijk dat de EU een sector extra steun. Terwijl deze sector verantwoordelijk is voor 35% van de broeikasgassen. Waarom steunt men de akkerbouw en de varkenssector niet?
bas 24 Juli 2016
Volgens mij was het eerlijker geweest om te schrijven dat de Nederlandse staat 80 miljoen tegemoet kan zien,en dat veehouders de kruimels krijgen na aftrek van de kosten wat waarschijnlijk al weer meer dan de helft is.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden