Uitbreiding 950 hectare

Aantal biobedrijven in omschakeling neemt fors toe

2 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Biologische belangenbehartiger Skal heeft groeicijfers voor het eerste halfjaar van 2016 gepubliceerd. Hieruit blijkt dat 136 bedrijven zich hebben laten certificeren in de eerste zes maanden van dit jaar. De grootste groep zijn handels- en opslagbedrijven, net als in 2015 het geval was. Het aandeel biologische boeren neemt ook verder toe.

Ieder bedrijf dat biologische producten wil produceren, verwerken, opslaan of verhandelen is verplicht zich door Skal te laten certificeren. Alleen de retailsector staat hier vrij van. Het register telde op 1 juli 3.913 gecertificeerde biologische bedrijven. Een groei van 136 ondernemers. Hiervan zijn ruim 1.540 bedrijven landbouwbedrijven. Een stijging van 35 bedrijven.

259

bedrijven

schakelen dit jaar om

Met 327 landbouwbedrijven gaat Gelderland aan kop in ons land, gevolgd door Flevoland met 182 landbouwbedrijven. In deze provincie kwamen over de eerste zes maanden 13 biologische boeren extra in het register. Naast 35 gecertificeerde bedrijven zijn ook 259 nieuwe landbouwbedrijven geregistreerd. Deze bedrijven gaan dit jaar het omschakelingstraject in. Dat is een sterke groei. Die zal zich in 2017 en 2018 manifesteren.

Met een toename van het aantal biologische landbouwbedrijven stijgt ook het areaal. In totaal telt Nederland nu 57.304 hectare biologische landbouwgrond. Het areaal groeide daarmee 575 hectare in zes maanden tijd, plus 376 hectare die nu in omschakeling is. De grootste groei vindt plaats in Drenthe, Noord-Holland en Flevoland.

In het eerste halfjaar heeft Skal 2.800 inspecties uitgevoerd. Het aantal geconstateerde afwijkingen ligt in lijn met vorig jaar. Toen waren er 1.000 ernstige afwijkingen. Het aantal afwijkingen bij niet-landbouwbedrijven ligt onder de lijn van vorig jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
LEO 2 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10870974/Aantal-biobedrijven-in-omschakeling-neemt-fors-toe]Aantal biobedrijven in omschakeling neemt fors toe[/url]
Even de focus leggen op een klein feitje in de tekst
1000 ernstige fouten op 2800 controles: meer dan één op drie heeft een SKAL certificaat en spuit gewoon door....kan zijn dat ik wat kort door de bocht redeneer maar biologisch is het in ieder geval niet bij VEEL biologische boeren.
Vraagje 2 Augustus 2016
Er staat niet bij dat deze bedrijven hun skal certificering verliezen, hoe kan je dan als consument op deze certificering vertrouwen?Worden deze uitslagen ook doorgegeven aan het rvo zodat de voordelen die biologische boeren genieten worden terug gevorderd? Of is het weer ouderwets met twee maten meten?
Skal Biocontrole 4 Augustus 2016
Heel 2015 zijn 1.094 ernstige afwijkingen geconstateerd bij 712 van de 3800 biologische bedrijven. Meer dan 60% van deze afwijkingen was een herhaalde administratieve afwijking uit 2014.
Het intrekken of opschorten van de bio-certificatie van bedrijven doet Skal alleen bij kritieke afwijkingen. Een voorbeeld van een kritieke afwijking is dat een biologische boer een niet-toegestaan bestrijdingsmiddel gebruikt. In 2015 zijn bij 10 landbouwbedrijven kritieke afwijkingen geconstateerd.
Vraagje 4 Augustus 2016
Dank voor het verhelderende antwoord, rest nog wel de vraag wat er met deze tien bedrijven gebeurd qua melden bij rvo
claas 4 Augustus 2016
60% administratieve afwijkingen betekent altijd nog 40% = ruim 400 andere ernstige afwijkingen.
Bij de onlangs bij mij gehouden controle door het waterschap werd duidelijk vermeld dat bij een overtreding van het 'activiteiten besluit milieu beheer' er een forse boete wordt uitgedeeld. Daar bovenop komt een melding bij het RVO waardoor er een korting op de inkomenstoeslag kan komen.

Toelichting hierbij is dat je zelf met deze voorwaarden akkoord gegaan bent bij de inkomensaanvraag.
Blijkbaar is het SKAL in deze controles geen verklikker naar de overheid.
Hoe integer kan je zijn ?
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden