Maximaal plus 20,7 procent

Telers suikerbieten grijpen kans op groei

5 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Bijna alle leden van Cosun hebben de kans gegrepen om meer suikerbieten af te kunnen leveren. Van de leden wilde meer dan de helft nog eens extra dan 20 procent ledenleveringsbewijzen (LLB), waardoor aan het einde van de rit de plus uitkomt op 20,7 procent. Inclusief de toewijzing voor 2017 van Suiker Unie kan een teler maximaal 32,7 procent groeien.  

Dossier: LLB

 

20,7

procent

maximale groei van LLB

Voor de telers van suikerbieten was het al mogelijk om over 2017 het areaal uit te breiden. Dit dankzij een toewijzing van 112 procent door Suiker Unie. Maar dankzij de LLB lukt het telers om het areaal nog verder te laten stijgen.

Suiker Unie maakt bekend dat van de leden van Cosun 97 procent zijn hoeveelheid met 20 procent wil uitbreiden. Hierbij is 1 LLB goed voor een basis leveringsrecht van 1 ton biet bij 17 procent suiker.  

Doordat net niet alle leden de kans gegrepen hebben om het areaal uit te breiden blijft er maar een klein restant aan LLB over. Daarvoor tekende ook nog eens 63 procent van de leden. 'Uiteindelijk is aan deze leden 0,7 procent extra toegekend.' Onder de streep kan er daardoor maximaal met 20,7 procent uitgebreid worden via de LLB en komt het totaal inclusief de hogere toewijzing uit op 32,7 procent. 

Het succes van de LLB is onder meer toe te schrijven aan de prijs van een LLB. Die lag namelijk op 5,50 euro per ton voor bieten met 17 procent suiker. Waardoor uitbreiden veel goedkoper is dan middels het huidige quotumsysteem. Dit voorjaar lag de prijs tussen 50 en 60 cent per kilo poolsuiker. Een LLB kost omgerekend – bij de coöperatie – momenteel 3 cent per kilo poolsuiker.

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Jan Horsmans 6 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/weekend/artikel/10871022/Telers-suikerbieten-grijpen-kans-op-groei-]Telers suikerbieten grijpen kans op groei[/url]
Bij mijn weten is het suikersysteem altijd een "zichzelf financierend systeem" geweest.
Bij de nadering van het einde van dit systeem heeft de suikerindustrie en de daaraan verbonden coöperaties(of omgekeerd), goed nagedacht over de toekomst. Zij hebben ingezien dat een vorm van productiebeheersing noodzakelijk zou blijven. Simpel om reden dat de focus lag en ligt op de afzetmogelijkheden.
Het is voor mij nog steeds onbegrijpelijk dat de melkveehouderij niet "over het hek gekeken heeft". Het gras was daar immers écht groener. Het systeem dat ook in de melkveehouderij -met resultaat- toepasbaar zou zijn, hoefde enkel gekopieerd te worden.
schoenmakers1 6 Augustus 2016
heb je er ook erg in dat er een leveringsplicht is??????????????????????
Jan Horsmans 7 Augustus 2016
@schoenmakers1: Ja, en??
De leveringsplicht van 85 % kan toch niet alléén de reden zijn om dit uitgewerkte, bestaande systeem, in overweging te nemen bij de beoordeling van de toepasbaarheid in de melkveehouderij! Toepassing van het systeem zou veel van de nu gesignaleerde problemen, fosfaatrechten, derogatie, lage prijzen, onrechtvaardige behandeling van de grondgebonden bedrijven, enz. hebben voorkomen.

Ik heb overigens aangegeven dat ik "iets onbegrijpelijk vind". Ik hoop op dit forum uitleg te krijgen op basis waarvan ik het misschien wél begrijp. Vooralsnog denk ik dat ik deze uitleg vanuit de melkveehouderij niet kan verwachten.
Bertus Groendijk 27 Augustus 2016
Wat ik allemaal een beetje vaag vind is dat er net als met de melkproductie , erg sterk uitgebreid word met bietenteeld . Er heerst nu al de laatste paar jaar over productie , het suiker staat werkelijk overal in opslag in bigbags , het afgelopen jaar stond vlak voor de campagne nog meer dan 70000 ton in opslag van het jaar ervoor , ik ben bang dat de boer straks de dupe is omdat de prijs alweer kunstmatig hoog gehouden word voor de oogst '16 , '17 , en straks een prijs krijgt die europees gehanteerd word of nog lager , en dat de suiker unie extra kosten heeft moet iemand terug gaan betalen ,zij niet , alles draait om winst , dus gaan ze hun leveranciers en klanten maar weer tot op het laatste cent uitknijpen , blij maken met een dooie mus .
Abonnee
erik 27 Augustus 2016
de uitbreiding is de laatste jaren al met riet suiker ingevuld die als quotum suiker verkocht werd. De ruimte zou er dus moeten zijn om dit in te vullen met bieten, aangezien er geen of weinig riet geimporteerd gaat worden in de toekomst
zoet 28 Augustus 2016
Klopt dat maakt de situatie anders dan de melk.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Suikerbieten

Grote vraag naar LLB’s stuwt prijs tot recordhoogte

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden