Column Erik Colenbrander

Echt waar: drie dagen lang oostenwind!

10 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Kijk er maar eens goed naar en voel het aan de lucht en in het gewas: begin volgende week waait de wind tenminste drie lange dagen uit het oosten.

De zomer van 2016 is tot nu toe een aaneenschakeling van wisselvallige dagen met (zuid) westenwind vol vocht. Met recht een Phytophthora zomer, met warme nachten.

Zelfs geen mooi weer bij 1025mbar

Gemiddelde 13,1 graad C in de Bilt, een gedeelde eerste plaats. Maar ook bewolkt en regenachtig. Het aantal zonuren viel tegen en in ruim twee maanden tijd viel in De Bilt 100 mm regen meer dan normaal. Tegenvallende graanopbrengst- en kwaliteit was het gevolg.

Zelfs 200 millimeter meer neerslag dan normaal komt voor, in Zuid- en Oost-Nederland. Dus mislukte maïs, suikerbieten en aardappelen op een schaal die zijn weerga niet kent.

Tot overmaat van ramp lijkt de hele zomer lang aan alle dreigende wolkenluchten en (zuid) westenwind geen einde te komen. Telkens als een uitloper van het Azoren hogedruk gebied de oversteek naar het Europese vasteland waagt, verdwijnt het mooie weer even snel als het gekomen was. Of het kwam er helemaal niet van, zelfs bij een barometerstand van meer dan 1025 mbar. Zou het er nu dan wel van komen? Welk weerbureau durft dat te garanderen, drie dagen na de gras-en graanoogst die afgelopen weekend in het water viel? De weersverwachting is nooit een garantie. 

Dit is zeker: grote kans op droog en warm zomerweer. Geleidelijk neemt de kans op enkele (onweers)buien volgende week toe en koelt het waarschijnlijk weer af. Daarna bestaat er een kans dat het zomerweer terugkeert, maar de kans dat de zomer van 2016 het oude spoor vervolgt is net zo groot.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Mark 10 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10871072/Echt-waar:-drie-dagen-lang-oostenwind!]Echt waar: drie dagen lang oostenwind![/url]
Yep, prima analyse
sjon 10 Augustus 2016
wan gezever
tinus 11 Augustus 2016
Het lijkt dat de opvolger van Ceess Remijn is gevonden
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Weerupdate met Robert de Vries

Komt er binnenkort een einde aan de moesson?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden