Groei breed gedragen

Nederlandse economie blijft herstellen

12 Augustus 2016 - Edin Mujagic

Sinds eind 2013 verlaagden instellingen zoals de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds keer op keer de ramingen over economische groei in de eurozone en de wereld. De Nederlandse economie zwemt juist tegen die stroom van lagere groei in. 

Sinds het einde van 2013 groeide die namelijk gestaag. Zo ook in het tweede kwartaal van dit jaar. Daarin was er niet alleen sprake van aanhoudende groei, het groeitempo van de Nederlandse economie is zelfs toegenomen.

In het tweede kwartaal van 2016 kwam de groei, vergeleken met een kwartaal eerder, uit op 0,6 procent, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Dit is meer dan de groei die we een kwartaal eerder zagen (namelijk 0,5 procent) én meer dan wat analisten hadden verwacht (namelijk 0,4 procent). Vergelijken we de prestatie van de Nederlandse economie met dezelfde periode een jaar geleden, dan bedraagt de groei een gezonde 1,8 procent.

Het goede nieuws houdt daar echter niet bij op. Uit de gegevens van het CBS blijkt namelijk dat de groei breedgedragen wordt. Die stoelt namelijk én op toegenomen investeringen én op meer consumptie door de Nederlandse huishoudens. Daarnaast droeg de exportsector ook zijn steentje bij.

1,8

procent

was de groei van de Nederlandse economie in het tweede kwartaal van dit jaar vergeleken met een jaar eerder

Dit is goed nieuws omdat meer investeringen betekent dat het bedrijfsleven de toekomst zonnig inziet. Meer investeringen betekent op zijn minst dat de kans voor een werkende dat die zijn baan gaat verliezen behoorlijk afneemt en waarschijnlijk ook dat de kans dat een werkloze aan het werk kan binnenkort toeneemt. Dat het aantal vacatures ook blijft stijgen, is een goed teken in dat opzicht.

Kans op een baan of een kleinere kans op ontslag betekent ook dat de consument optimistischer wordt (uit een ander bericht bleek inderdaad dat het consumentenvertrouwen in Nederland weer is gestegen); een optimistische consument spaart minder en geeft meer uit, iets wat bij bedrijven tot hogere omzetten leidt en nog meer investeringen. Zo ontstaat er een uiterst welkome spiraal van meer consumptie, meer investeringen, toenemend optimisme, nog meer consumptie et cetera.

Dat de consument vooral meer uitgegeven heeft aan wat we als luxe mogen zien, namelijk uitgaan, wijst er ook op dat de toegenomen consumptie vooral te maken heeft met toenemend optimisme. En waarschijnlijk is de Nederlander ook een beetje moe geworden van alle negatieve berichten over economie en de crisis die al bijna 8 jaar duurt. Zeker de laatste jaren merkt hij dat dankzij de lage inflatie zijn inkomen voor het eerst in jaren harder stijgt dan de prijzen, waardoor zijn koopkracht klimt. Dat de huizenprijzen inmiddels ook hun weg omhoog hebben gevonden, draagt ook bij aan de betere stemming in het land.

Economische groei gedragen door én meer investeringen én meer uitgeven én de exportsector.

Het CBS meldde ook dat de vraag naar uitzendkrachten sterk toegenomen is. Dat is te zien als een goede second opinion. Als bedrijven optimistischer worden over de economische toekomst, nemen ze vaak eerst extra uitzendkrachten aan totdat ze er zeker van zijn dat hun hoop niet gebaseerd was op een valse start. Daarom is de vraag naar uitzendkrachten vaak te zien als een goede vooruitlopende indicator voor hoe de onderliggende economie zich ontwikkelt.

Dé vraag blijft echter hoe de Nederlandse economie het doet zonder de geldtsunami waar de ECB elke maand voor zorgt. Die drukt daardoor de rentes omlaag, waardoor sparen onaantrekkelijk is (en uitgeven dus des te meer) maar ook de aandelenkoersen en huizenprijzen opgedreven worden, waardoor veel Nederlanders zich rijker voelen, optimistischer worden en dus meer gaan besteden.

We kunnen namelijk stellen dat een deel van de gemelde groei door het ECB-beleid komt. Als dit deel relatief klein is, dan is het herstel van de Nederlandse economie houdbaar te noemen. Is het deel van het herstel dat te danken is aan het ECB-beleid daarentegen groot, dan is de gemelde groei zeer wankel.

Voorlopig hoeven we dat niet uit te vinden, omdat het ECB-beleid ruim blijft maar vroeg of laat komt er een moment waarop de ECB de monetaire stimulering zal moeten afbouwen. Dan zullen we merken of de Nederlandse economie structureel goed presteert of alleen opgetild wordt door de geldtsunami van de ECB. Tot die tijd geldt echter: het feest kan beginnen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Nieuws Economie

Inflatie zonder energie neemt af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden