Brexit-pijn verlicht, niet weg

Landbouwsubsidies tot 2020 veilig voor Britten

19 Augustus 2016 - Edin Mujagic - 3 reacties

De kruitdampen trekken op na het overweldigende Britse nee tegen de Europese Unie (EU), maar nu? Dorset is het schoolvoorbeeld geworden van wat er gebeurd is. Waarom wordt hier uit de doeken gedaan.  

Het schilderachtige graafschap Dorset in het zuidwesten van Engeland staat bekend om zijn mooie kust en idyllische platteland en dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Dorset in de laatste tijd ook bekend als een regio in het Verenigd Koninkrijk dat overweldigend voor de uittreding van dat land uit de Europese Unie heeft gestemd maar daar vrij snel spijt van kreeg. De reden: Dorset is ook een sterk landelijk gebied en daarmee nogal afhankelijk van de Europese landbouwsubsidies.

3,3

miljard

euro per jaar krijgen de Britse agrarische ondernemers uit de
EU-subsidiepot

Pas nadat ze op de vraag ‘moet het Verenigd Koninkrijk uit de EU treden’ veelal ‘ja’ aangekruist hadden, begonnen de agrarische ondernemers zich af te vragen hoe die keuzen het bedrijf gaan beïnvloeden. En Dorset is niet de enige regio in het Verenigd Koninkrijk waar dit voor geldt. Voorzitter van de National Farmers Union John Montagu sprak er zelfs van dat veel agrarische ondernemers ‘gestemd hebben zonder gevolgen van hun stem te begrijpen’.

Per jaar krijgen de Britse landbouwondernemers circa 3,3 miljard euro uit de landbouwsubsidiepot van de Europese Unie. Het vooruitzicht op het wegvallen van dit geld, zorgt al wekenlang op menig boerderij in het Verenigd Koninkrijk voor slapeloze nachten. Sinds kort kan men echter weer rustig slapen.

Enkele dagen geleden maakte het Britse Ministerie van Financiën bekend dat het allerlei financieringsprojecten van de EU in het Verenigd Koninkrijk gaat garanderen of zelfs tot 2020 blijft financieren.

Behalve allerlei projecten op het gebied van hoger onderwijs, gaat het vooral om de landbouwsubsidies. De regering in Londen zegt alle projecten die al gepland zijn te financieren ‘zelfs als deze projecten ook na het Britse vertrek uit de EU worden uitgevoerd’. Verder zegt het ministerie van Financiën te kijken naar de financiering van die projecten die nog moeten beginnen tussen nu en het moment van het daadwerkelijke vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU (iets wat overigens naar verwachting pas in 2019 het geval zal zijn).

Wat de landbouwsubsidies betreft, maakte de Britse minister van Financiën Philip Hammond bekend dat de subsidies uit de eerste pijler (goed voor ongeveer 80 procent van de totale jaarlijkse subsidies voor de Britse agrarische ondernemers) tot 2020 gegarandeerd worden door Londen.

De National Farmers Union  reageerde opgetogen op deze aankondigingen. De organisatie is er zeer tevreden mee dat de onzekerheid voor de sector voor de komende jaren in ieder geval weggenomen is.  De grote vraag blijft echter wat er zal gebeuren met de subsidie-inkomsten van de Britse agrarische ondernemers ná 2020.

Het bovenstaande betekent overigens niet dat het weer helemaal rustig slapen is voor de Britse boer. Een andere bron van zorg blijft namelijk voorlopig bestaan. Het gaat om de toegang van de Britse bedrijven tot de gemeenschappelijke markt in de EU nadat het Verenigd Koninkrijk de Unie verlaat.

Drie kwart van de Britse landbouwexport gaat naar de EU-landen

Die markt, met ongeveer 500 miljoen consumenten, is veruit de belangrijkste markt voor de Britse landbouwproducten. Ongeveer drie kwart van de totale Britse landbouwexport gaat naar de gemeenschappelijke markt.

Tot het moment waarop het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, zal die sector wind mee hebben. De toegang tot die markt blijft gegarandeerd maar het pond is wel ruim tien procent verzwakt ten opzichte van de euro. Dat betekent dat de Britse producten, waaronder landbouwproducten, ruwweg ruim tien procent goedkoper zijn worden voor de consumenten in de eurolanden.

Wat voor een enorme hoofdpijn zorgt, is de onzekerheid over de toegang tot de gemeenschappelijke markt nadat het land en de EU uit elkaar gaan. ‘Brussel’ heeft al meermaals laten weten zich alles behalve soepel op te zullen stellen in de onderhandelingen over de Britse uittreding. Toegang tot de gemeenschappelijke markt, zoals andere niet-EU landen hebben, denk daarbij aan Noorwegen of Zwitserland, is ook voor het Verenigd Koninkrijk mogelijk maar dan moet het land, net als Noorwegen en Zwitserland, het vrije verkeer van mensen in stand houden. En laat dát nou, de onvrede met open grenzen, het belangrijkste argument zijn geweest voor de Britten op 23 juni te hebben gestemd voor een uittreding uit de EU.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
jos 19 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10871198/Landbouwsubsidies-tot-2020-veilig-voor-Britten]Landbouwsubsidies tot 2020 veilig voor Britten[/url]
Over een paar jaar zijn de Britten weer bij de EU
Rabo 22 Augustus 2016
Het zou toch leuk zijn voor de Britse landbouw dat daar de prijzen wel eens hard kunnen stijgen. Zaken met Rusland, lage koers pond enz ik ben benieuwd.
cor 22 Augustus 2016
over een paar jaar gaan er naar brits voorbeeld meer landen morrelen aan eu lidmaatschap
Schillhorn van Veen 29 Augustus 2016
Wat een emotionele onzin! UK weet als geen ander dat haar landbouw van groot belang is voor de nationale economie. UK heeft in de voorbereidingen tot de Exit al lang gepland dat het gedeelte voor de landbouw, dat nu via de bijdrage aan EU van netto 14 miljard, aan de boeren toekomt, later rechtstreeks betaald gaat worden. Voordeel is minder rompslomp, minder ambtenaren, en daar op nationale schaal insprengen waar het het meest nodig is. De boeren in de overblijvende EU-landen moeten veel meer vrezen voor de landbouwsubsidies tot en na 2020. Brussel moet met minder geld, meer armere landen tevreden houden. Met name de EU-boeren in het noordelijke gedeelte van de EU kunnen rekenen op forse minderingen. Deze zullen in de toekomst minder goed slapen vanwege de subsidies, dan de ex-UK kollega's.
Voor UK ligt de wereld aan export volledig open. Het over-sociale EU zal geen belemmeringen opwerpen voor EU, en daarnaast hoeft Uk geen verantwoording meer af te leggen voor export naar Rusland, Middle-East etc.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden