Column Erik Colenbrander

Hakseltrein klaar voor de start

22 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De hakseltrein kan de komende dagen los. Loonbedrijven staan al in de startblokken. Want door wateroverlast getroffen maïs wordt noodrijp als tropische hitte het gewas teistert.

Niet alleen de naderende hitte maakt de maïs noodrijp. Ook  het gebrek aan stikstof door de wateroverlast en het slecht ontwikkelde wortelstelsel.

Begin september is er nog nooit een hittegolf gemeten

Vooral in het zuiden en oosten, waar de wateroverlast het meeste heeft huisgehouden, gaat het kwik meerdere dagen de 30 graden aantikken. Misschien wel passeren. Als dat drie dagen achter elkaar gebeurt en de maximumtemperatuur is vijf dagen op rij meer dan 25 graden, spreekt het KNMI van een officiële hittegolf.

Zo laat in de zomer gebeurde dit in De Bilt voor het laatst in 2001, van 22-26 augustus. Als de verwachting uitkomt dit jaar dus nog later, van 23 tot en met 27 of 28 augustus, al is het nog niet zeker of het een landelijke hittegolf wordt. Dat zou een unicum zijn, zo laat in het zomerseizoen. Begin september is er nog nooit een hittegolf gemeten. Dat gaat ook deze keer niet gebeuren.

De langetermijn verwachting laat een geleidelijke overgang zien naar licht wisselvallig weer met maximumtemperaturen van ruim 20 graden. Halverwege week 35 koerst een depressie van de Britse eilanden naar Scandinavië. Maar of dat een depressietrein met de eerste herfststormen tot gevolg heeft is nu nog te vroeg om te zeggen.

Noodrijpe maïs kan er deze week af. Maïs die geen last heeft gehad van wateroverlast, met name in het noorden, is er nog lang niet aan toe om gehakseld te worden. Het maïsjaar 2016 begon met grote verschillen in zaaidatum en het gaat eindigen met nog grotere verschillen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
geert 24 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10871226/Hakseltrein-klaar-voor-de-start]Hakseltrein klaar voor de start[/url]
Het is een heel apart jaar voor de boeren door het wisselvallige weer
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Weerupdate met Robert de Vries

Komt er binnenkort een einde aan de moesson?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden