Dalende prijzen meststoffen

Potash en Agrium willen met fusie vooral besparen

13 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

Met de fusie tussen de Canadese kunstmestfabrikanten Potash en Agrium die maandag bekend werd, zetten de twee zich schrap tegen de dalende prijzen en teruglopende uitgaven van boeren.

De Canadese ondernemingen verwachten met de bundeling jaarlijks voor maximaal 500 miljoen dollar aan operationele kosten te kunnen besparen. Kunstmestfabrikanten voelen de druk van boeren die minder uitgeven nu hun gewassen en producten minder geld opbrengen. De prijs van potash zakte afgelopen jaar met een derde. Ook andere meststoffen werden goedkoper. Daarnaast zijn kopers in India en China terughoudender geworden.

500

miljoen

dollar aan besparingen

De besparingen meent het fusiebedrijf, dat vooral in de Verenigde Staten een sterke positie zal krijgen, liggen onder meer op het gebied van distributie, productie en aanbestedingen. De synergievoordelen kunnen volgens de twee oplopen tot circa 500 miljoen dollar.  

De nieuwe combinatie krijgt een leidende positie in de wereldwijde kunstmestsector en is daarmee een concurrent van het in Amsterdam genoteerde OCI. Samen hebben de concerns een omzet van omgerekend bijna 20 miljard euro. De ondernemingswaarde bedraagt bijna 35 miljard euro.

Als de transactie is afgerond hebben aandeelhouders van Potash ongeveer 52 procent van het nieuwe concern in handen en de aandeelhouders van Agrium de rest. De fusie zal waarschijnlijk halverwege 2017 worden afgerond, indien de betreffende autoriteiten evenals de aandeelhouders van beide concerns hun goedkeuring geven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden