In Saksen-Anhalt

Inval bij Duitse boeren na corruptieschandaal zaaizaad

19 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het landelijk politieapparaat in Duitsland heeft afgelopen week zeventien invallen gedaan bij agrarische bedrijven in de deelstaat Saksen-Anhalt. In totaal worden natiewijd 22 bedrijven verdacht betrokken te zijn bij een omkoopschandaal op het gebied van zaaizaad. BASF speelt een sleutelrol, zo bericht nieuwszender MDR.

Volgens landbouwminister Claudia Dalbert, van Saksen-Anhalt, is het voor het eerst dat de staat onderzoek doet naar een dergelijk geval van corruptie. Het landelijk politieapparaat viel eind vorige week zeventien bedrijven binnen in de deelstaat Saksen-Anhalt. Nog eens vijf bedrijven elders in Duitsland worden verdacht. De reden voor de ‘razzia’ is dat BASF-medewerkers ervan verdacht worden agrarische ondernemers te hebben omgekocht met vakantiereisjes wanneer ze toezegde zaaizaad van het bedrijf af te nemen Politiewoordvoerder Andreas van Koß laat weten dat het voor het eerst is dat een dergelijke kwestie wordt aangetroffen.

Reisjes voor productpresentatie zijn normaal

Ook Olaf Feuerborn, voorzitter van de boerenbelangenbehartigingsorganisatie, in de deelstaat is verrast. Tegen nieuwszender MDR zegt hij dat hijzelf nooit is benaderd voor dergelijke deals, maar dat op de hoogte is van reisjes waarbij toeleveranciers nieuwe rassen en gewasbeschermingsproducten toelichten aan hun klanten.

Aan het begin van dit jaar deed de Duitse mededingingsautoriteit een inval bij het agroconcern Baywa in München. De mechanisatie-poot van het bedrijf werd er namelijk van verdacht geheime prijsafspraken te hebben gemaakt over de verkoop en service van trekkers. Een jaar eerder werd ook al een inval gedaan, onder andere bij Baywa, over prijsafspraken voor gewasbeschermingsmiddelen. Uiteindelijk werd het bedrijf hier niet voor veroordeeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden