McCain leidt krokettenmonopolie

Van Dobben en Kwekkeboom samen met Mora

7 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het is gedaan met de autonomie van de Nederlandse krokettenspecialisten. Begin dit jaar kwam Mora-producent Van Geloven in handen van de Canadese frietgigant McCain. En donderdag volgde stap twee.

Van Geloven neemt de bekendste merken van collega Royaan over, zo meldt Businessinsider.nl: de kroketten van Kwekkeboom en Van Dobben. Het gaat om een merklicentie voor de frituursnacks. Van Geloven-directeur Peter Doodeman ziet Van Dobben en Kwekkeboom als goede aanvulling op zijn eigen snackassortiment.

Ook drie van Royaans fabrieken en circa 110 medewerkers in Oostzaan, Wijk bij Duurstede en Beuningen gaan over naar Van Geloven. Beide partijen willen de overname voor het eind van dit jaar afronden. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Kwekkeboom ovensnacks blijft buiten de overname

Opvallend detail: de nieuwe lijn voor Kwekkeboom ovensnacks blijft buiten de overname. Volgens Doodeman heeft zijn bedrijf in Mora Oven al een goed label voor ovenhapjes.

Dus gaat de huidige Royaan-eigenaar Buitenfood zelf verder met de uitbouw van Kwekkeboom Oven-tak. Dat onderdeel is in 2014 al losgekoppeld en ondergebracht in dochteronderneming NewForrest. Ook de Buitenhuis-minisnacks blijven achter in die dochter.

Royaans foodservicemerken Laan, Willie Dokter en KB verhuizen wel naar Van Geloven. Dit zijn snacklabels bedoeld voor snackbars en horeca.

In een aparte mededeling meldde Buitenfood donderdag ook dat dochter Tjendrawasih, maker van Indische snacks zoals bapao en pita, wordt verkocht aan afbakspecialist Dutch Bakery.

Jarenlang was er een felle concurrentiestrijd tussen Van Geloven en Royaan, maar met de nieuwe consolidatieslag is in ieder geval op de frituurmarkt één dominante partij ontstaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

McCain verkoopt CelaVita aan investeerder

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden