Suikergehalte zeer hoog

Droge nazomer pakt slecht uit voor Duitse suikerbieten

10 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

Voor wat betreft de opbrengst pakt de suikerbietenoogst in Duitsland dit jaar minder goed uit. Dat is althans de huidige verwachting na de eerste paar campagneweken. Aanhoudende droogte zorgt ervoor dat de bieten niet langer groeien. Alleen het suikergehalte neemt toe, tot zeer hoge percentages.

De hoogste suikergehaltes worden in het oosten van Duitsland en het westen/zuidwesten gehaald. De fabriek in Anklam kende afgelopen week een gemiddelde van 19,5 procent. Ook Euskirchen en Lage (Noordrijn-Westfalen) noteren percentages boven de 19 procent. De fabriek in Jülich staat met net geen 17,5 procent onderaan. Ter vergelijking; Cosun schreef vorige week over een landelijk gemiddelde van 16,5 procent suiker. Door veel zonuren en koude nachten kan die echter wel snel gaan stijgen. In verhouding zijn onze bieten echter vaak behoorlijk groot, waardoor het lang duurt voor ze met suiker zijn gevuld.

19,5

procent

is het hoogste suikerpercentage in Duitsland

Net als in Nederland zijn de tarrapercentages laag. De Duitse bietenboeren komen op vergelijkbare cijfers uit; rond de 5-6 procent. Uitschieters van bijna 7 procent gelden als de max. Flink onder het vijfjarig gemiddelde, daar waar het suikergehalte juist bovengemiddeld te noemen is.

Door het zeer droge najaar wordt weinig nagroei meer verwacht in de komende weken. In november wordt de bietenoogst afgerond, waarna alleen nog vanuit hopen in het land wordt geleverd. Voor de kerstdagen moeten de fabrieken in het land dan klaar zijn. Zo wordt voorkomen dat vorst voorkomt dat gerooid kan worden.

Nog niet iedere regio heeft prognoses bekend gemaakt voor wat betreft de opbrengst. Deelstaat Baden-Württemberg verwacht dat het gemiddelde in haar gebied op 75 ton per hectare uitkomt. Dat is net iets minder dan de 77 ton/ha van het vijfjarig gemiddelde, maar boven het tienjarig gemiddelde van 73 ton/ha. De regio’s Rijnland-Palts en Zuid-Hessen hebben hun opbrengstverwachtingen naar beneden bijgesteld als gevolg van de droogte. Toch komen ze wel boven het gemiddelde uit. Voor dit jaar wordt 76 ton/ha verwacht, terwijl het langjarig gemiddelde op 69 ton/ha staat.

Meer kilo’s zitten er volgens de Duitsers niet in. Zelfs wanneer het natter wordt zijn de temperaturen te laag om de groei in gang te brengen. Er wordt zelfs al geschreven over problemen met te droge omstandigheden voor het zaaien van tarwe na de bietenoogst, die moeilijk of niet opkomt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden