Ploumen stuurt visiestuk

Deelregering Wallonië wil CETA blokkeren

17 Oktober 2016 - Harald Roelofs - 2 reacties

De Waalse premier Paul Magnette dreigt het Europese vrijhandelsverdrag met Canada, CETA, te blokkeren. Hij weigert de federale Belgische regering een mandaat te geven voor ondertekening. In Nederland is er een meerderheid voor het verdrag en Rutte wil niet op de weigering van Magnette reageren. Ondertussen stuurt minister Ploumen een visiestuk naar de Kamer.

De Walen maken zich zorgen over landbouwafspraken met betrekking tot CETA en  de manier waarop conflicten over investeringen moeten worden opgelost. Een 'bindende' verklaring die aan het akkoord zou worden gehecht om de onrust weg te nemen die ook in andere EU-landen heerst, vindt Magnette onvoldoende. 'Laat ons er opnieuw over discussiëren.'

Premier Rutte wilde er alleen over kwijt aan BNR Nieuwsradio dat ‘het relevante ontwikkelingen zijn die we in goede banen moeten zien te leiden. België heeft zes regionale parlementen. Het is ingewikkeld om iedere keer als daar een ontwikkeling is op dat individuele geval te reageren.’ Door de staatsstructuur van België is buitenlandse handel een bevoegdheid van de regio's.

Dinsdag komen de EU-ministers van Handel in Luxemburg in een speciale zitting over de kwestie bijeen. Het verdrag zou op 27 oktober in Brussel met de Canadese premier Justin Trudeau worden ondertekend.

Lilianne Ploumen (PvdA), minister voor Buitenlandse Handel heeft ondertussen haar visie op de landbouwsector in relatie tot CETA duidelijk gemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

Ploumen wil varkenshouders tijd geven om te wennen

‘Voor het overgrote deel van de Nederlandse landbouwsector is CETA een goed akkoord,’ vindt Ploumen.  ‘De zuivelsector profiteert doordat de quota voor kaas verdubbeld worden en de tarieven binnen deze quota naar nul gaan. Ook veel tarieven worden verlaagd binnen de tuinbouwsector, onder andere voor verschillende sierbloemen, pootaardappelen en groenten zoals spruitjes. Daarnaast is Nederland een van de grootste exporteurs van verwerkte producten. Binnen deze sector wordt ook een groot deel van de tarieven verlaagd,’ zo schrijft Ploumen in haar brief.

‘Enkele gevoelige sectoren blijven onder CETA beschermd. Zo zijn kippenvlees en eieren uitgesloten van CETA. Varkensvlees is beschermd via een quotum dat in zes jaar stapsgewijs verhoogd wordt. Hierdoor heeft de sector tijd om zich aan te passen aan de veranderende marktsituatie. Dit quotum geldt alleen voor hormoonvrij varkensvlees. Vlees met groeihormonen komt de EU ook met CETA niet in. Het kabinet heeft eerder uitgesproken dat het verwacht dat de varkenshouderij mogelijk beperkt nadeel zal ondervinden van CETA. Dit is een sector die al een lange periode te maken heeft met een slechte marktsituatie. Het kabinet zet zich in om de internationale concurrentiepositie van de varkenshouderij te versterken en de sector toekomstbestendig te maken onder meer door het ondersteunen van de uitvoering van het Actieplan vitalisering de varkenshouderij,' meldt Ploumen.  

'Ook werkt het kabinet nauw samen met het bedrijfsleven om nieuwe afzetmarkten te vinden voor kwalitatief hoogwaardige en duurzame Nederlandse varkensvleesproducten,’ schrijft de minister. Ze geeft aan dat het kabinet daar al mee begonnen naar aanleiding van de boycot van Rusland. Het kabinet wil de Nederlandse export toekomstbestendig maken, onder andere door te concurreren op kwaliteit in plaats van op prijs. Daarnaast zijn er instrumenten beschikbaar voor varkenshouders die willen innoveren en investeren in duurzaamheid, meldt Ploumen. Over de overige instrumenten om de sector te ondersteunen wil de minister in het najaar een notitie naar de Kamer sturen.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
batterink 17 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10871944/Deelregering-Wallonië-wil-CETA-blokkeren]Deelregering Wallonië wil CETA blokkeren[/url]
Minister Ploumen is toch van ontwikkelingssamenwerking? Gaat zij ontwikkelingsgeld nemen voor de varkenshouderij? Heeft zij daartoe middelen en macht van andere ministeries? CETA lijkt voor de Nl-zuivel interessant. Ook voor de veeboeren? Het verhaal komt me te glad over als 1 op 1 pluspunten. Landbouw in Canada is absoluut niet gelijk aan de nl landbouw . Er is daar veel meer grond en de bevolking is lang niet zo dicht als hier. de Nl landbouw wordt zeker de verliezer.
Theo 17 Oktober 2016
Wallonië zweert op landbouwgebied bij het kleinschalige. Achterlijk kleine aftandse landbouwbedrijven worden aangespoord door middel van subsidies om plaatselijk hun producten af te zetten. Natuurlijk zijn zij tegen CETA ( en ook tegen TTIP); zij zijn tegen elke vorm van schaalvergroting.
Henk de Gouw 17 Oktober 2016
Beste Batterink, Ploumen is inderdaad van Ontwikkelingssamenwerking, maar ook van Buitenlandse Handel. Staat ook in het artikel. In de hoedanigheid van minister Buitenlandse Handel houdt zij zich met CETA bezig.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden