Anticiperen op klimaatverandering

Leren waterschap en verzekeraar van noodweer?

24 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

Kronkelende beken van een last naar een lust kopt het Eindhovens Dagblad op 22 oktober. Brabantse waterschappen hebben de afgelopen tien jaar miljoenen uitgegeven om de sloten (beken in goed Brabants) opnieuw in te richten. Mede hierdoor betaalde boeren deze zomer daar de rekening voor. Een forse schadepost in het duurste aardappeljaar sinds jaren. Voor hun is de zaak nog lang niet voorbij.

Een kaarsrechte beek die het water snel en efficiënt afvoert past niet in het natuurlandschap van Zuidoost-Brabant. Dat was de gedachte van waterschap De Dommel en Aa en Maas. Sinds 2004 besteedde zij - samen met de provincie - miljoenen euro’s aan de herinrichting van deze sloten. Beekdalherstelprojecten met een net woord. De Dommel gaf in 11 jaar tijd 35 miljoen euro uit aan deze projecten. Aa en Maas gaf sinds 1992 7,5 miljoen euro uit. Tot 2021 staan nog veel meer projecten op stapel. Klimaatverandering gooit echter roet in het eten van de plannenmakers. Oja, en dan zijn die lastige boeren er ook nog.

De feiten zijn al jaren bekend

In het ED komt wetenschapper Piet Verdonschot aan het woord. Hij is gespecialiseerd in klimaatverandering aan de WUR. Het weersysteem van 2050 werd in 2016 werkelijkheid. Volgens Verdonschot is dit al langer bekend maar het duurt lang voor de kennis naar de praktijk doorsijpelt.

De boeren in Zuidoost-Brabant zijn de grote verliezers. Zij hebben schade aan vele hectares of verloren gewassen in hun totaliteit. De waterschappen worden aansprakelijk gehouden voor slecht watermanagement. Vooral het maaibeleid en de beschikbare waterberging is een groot punt van ergernis. De waterschappen zelf zeggen dat de problematiek bij één jaar moet blijven. Dit mag niet nog eens plaatsvinden.

Volgens watergraaf Peter Glas van De Dommel hebben ‘zijn’ medewerkers er alles aan gedaan wat ze konden. Toch ging het goed fout. ‘Ik beschouw het als een stresstest. Je gaat nadenken of de puzzel zoals we bedacht hebben nog wel past. Dat wil niet zeggen dat wat we gedaan hebben fout is geweest’, zegt hij tegen de krant. ‘Reeds uitgevoerde herstelprojecten moeten goed bekeken worden. We moeten de knelpunten opsporen en kijken wat we kunnen doen.’

Volgens de watergraaf is het waterschap niet alles te verwijten. ‘Kwetsbare gewassen telen in een beekdal is een echt risico. Boeren moeten kijken naar hun teeltkeuzes. Maar, ook in de dorpen en steden moet gekeken worden naar oplossingen. Wat kunnen bedrijven zelf kunnen doen om risico’s te verminderen.

Boeren moeten geen gewassen telen in kwetsbare regio's

Collega Peter van Dijk, van Aa en Maas en tevens boer, beseft ook dat het anders moet. ‘De plannen van de afgelopen jaren zijn in een veranderd klimaat niet meer houdbaar. We zoeken naar tussenoplossingen. De realisatie kost tijd en die is ons niet gegeven. Het doet pijn als ik de verdronken maïs zie staan.’ Volgens Van Dijk is ook een mix van natuurherstel en goed waterbeheer mogelijk, door de oude afwateringssloten en stuwen te behouden voor tijden van nood. Volgens Glas is het noodzaak om te rade te gaan bij mensen die het gebied kennen. Problemen van vroeger keren nu weer terug. Goed contact met boeren is dan ook belangrijk. Voor de situatie van 2050 houdt hij echter zijn hart vast.

De situatie knelt niet alleen bij waterschappen. Ook verzekeraars krijgen er van langs. Een melkveehouder uit Someren pikt het niet langer en heeft een kort geding aangespannen tegen verzekeraar Interpolis van moederbedrijf Achmea Schadeverzekeringen, zo valt in De Telegraaf te lezen. De melkveehouder werd getroffen door een zware ijsstorm, zoals hij het zelf noemt. Interpolis weigert uit te keren omdat de melkveehouder zich niet apart tegen hagelschade heeft verzekerd. De boer is van mening dat in dit geval sprake is van stormschade, waarvoor hij wel is gedekt. ZLTO zegt dat andere verzekeraard wel hebben erkend dat deze schade onder stormschade valt.

In juli werd al bekend dat Achmea rode cijfers schreef door de stormschade. Het moest een schadebedrag van ongeveer 260 miljoen euro uitkeren. Netto blijft een bedrag van 140 miljoen euro over voor het bedrijf.

Lees ook de andere verhalen in het dossier Wateroverlast 2016

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Weerupdate met Robert de Vries

Komt er binnenkort een einde aan de moesson?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden