Kouder weer op komst

Kunnen we dit jaar weer een echte winter verwachten?

26 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Ieder jaar rond deze tijd rollen de eerste voorspellingen binnen voor komende winter. Krijgen we een horrorwinter of een kwakkelperiode? DCA Agroweer partner MeteoGroup schetst voorzichtig de verwachtingen voor de wintermaanden. Mogen boeren eindelijk weer rekening houden met een stevige vorstperiode?

De afgelopen jaren vielen op door hun zeer zachte winters. Voor akkerbouwers viel de winter van 2014-15 nog mee. In het najaar kon droog worden geoogst en een grondbewerking worden uitgevoerd. Gebrek aan voldoende vorst zorgde niet tot een overmatig slechte structuur. Dat was afgelopen winter, 2015-16, heel anders. Wederom zachte en natte wintermaanden, waarvan de gevolgen dit voorjaar duidelijk merkbaar waren. De ondergrond is nooit goed geweest. Iedereen is dus wel toe aan een krakend koude winter.

Winter 2016-16 zorgde voor een slechte bodem-structuur

‘Vroeger werd voor de seizoensverwachting een analogen-methode gebruikt’, legt weerman Reinier van den Berg uit. ‘In de herfst werd gekeken naar de herfstseizoenen uit het verleden die qua verloop leken op de actuele herfst. Vervolgens werd het daaropvolgende winterseizoen als mogelijke voorspelling gebruikt. Inmiddels is met redelijke zekerheid te zeggen dat dit geen betrouwbare resultaten oplevert. De methode is niet helemaal zinloos. Bij een verschijnsel als El Nino kan inderdaad meer dan een half jaar vooruit worden voorspeld wat het weerpatroon doet in Europa.’

Momenteel hebben we niet met een sterke El Nino, maar met een zwakke La Nina te maken. ‘Op deze basis kunnen we niets roepen over de komende winter. Maar, er zijn zeer opmerkelijke zaken gaande momenteel’, weet Van den Berg. ‘Zo heeft Spitsbergen nog steeds geen sneeuw gezien, maar wel zeer zware regens. Er zijn ook andere gebieden waar normaal ijs ligt (Oost Siberische Zee) maar waar het nu 15 tot 20 graden warmer is dan normaal. Absurde afwijkingen meteorologisch gezien.’

Een opmerkelijk patroon die vooraf gaat aan een koude winterperiode is een plotselinge sterke opwarming van de stratosfeer (SSW: sudden stratospheric warming). Een plotselinge opwarming kan de poolwervel splitsen. Een poolwervel is een zeer standvastig lagedrukgebied rond de Noordpool. Een sterke westelijke stroming garandeert een zachte en wisselvallige winter in Europa. Een SSW komt meestal pas vanaf januari voor. Soms in december, maar nooit in oktober. De poolwervel wordt de komende dagen gesplitst door processen die samenhangen met een forse opwarming van de stratosfeer. Waarom die nu al sterk opwarmt is totaal onduidelijk.

De kans op nachtvorst neemt toe

Terug naar de praktijk: De splitsing van de poolwervel zorgt aan de ene kant van de Noordpool voor een sterk hogedrukgebied en aan de andere kant voor een stormdepressie. De gevolgen voor Nederland blijven daarmee klein. De komende tien dagen bepaalt dit hogedrukgebied het weer. Dat betekent – zeker vanaf november – kouder dan gemiddeld weer. De kans op stevige kou met een oostenwind is niet aannemelijk. Een vroege winterinval is dus niet waarschijnlijk. Kijken we 3 tot 4 weken vooruit, dan is te zien dat dit patroon aanhoudt. De kans op koudere nachten met nachtvorst nemen in november toe.

Dan resteert de vraag, krijgen we dit jaar weer een echte winter? Daarover is Van den Berg zeer voorzichtig. Maar, vorig jaar kon rond deze tijd al een streep door de winter gezet worden. Dat is dit jaar zeker niet het geval. Voor december wordt rekening gehouden met een kouder dan gebruikelijk weertype. Eind november of begin december kan al een beetje winter arriveren. In januari en februari zwakken die signalen echter weer af.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
edje 2 26 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10872057/Kunnen-we-dit-jaar-weer-een-echte-winter-verwachten?]Kunnen we dit jaar weer een echte winter verwachten?[/url]
Met andere woorden : niemand weet wat deze winter brengt!!
Zandhaas 26 Oktober 2016
Hou toch op met dat geneuzel, kan niemand goed voorspellen verder dan 2 dagen vooruit
ab 26 Oktober 2016
het kan vriezen en het kan dooien als je uitglijdt zijn ze te laat met strooien
krud 26 Oktober 2016
vannacht weer een beetje koud
dat is zeker
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden