Stem van de boeren cruciaal

Helpt landbouwminister Clinton aan zege?

2 November 2016 - Harald Roelofs - 1 reactie

Nu het toch nog een nek aan nek race lijkt te worden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, heeft Hillary Clinton landbouwminister Tom Vilsack om hulp gevraagd bij de eindsprint naar 8 november.

En daar heeft zij goede redenen voor, want Vilsack is populair bij de boeren. Bovendien is het politieke landschap in de VS nu zo veranderd dat boeren wel eens het verschil in de uitslag kunnen maken.
De weerstand tegen Donald Trump die ook bij veel mensen van zijn eigen partij De Republikeinen leeft, heeft het mogelijk gemaakt dat Clinton kan winnen in een aantal staten die al sinds mensenheugenis naar de Republikeinen gaan. Een belangrijk voorbeeld daarvan is Texas, waar veel boeren wonen en hetzelfde geldt voor Idaho, aardappelstaat bij uitstek. Ook in Ohio wordt het spannend, maar dat was ook bij eerdere verkiezingen al een staat waar het dubbeltje twee kanten op kon vallen.

Farmer states kunnen de doorslag geven

Hoe dan ook, doordat de ‘farmer states’ voor het eerst wel eens de doorslag zouden kunnen geven, heeft Clinton een nieuwe troefkaart in de eindsprint naar de verkiezingen: Tom Vilsack, de populaire minister van Landbouw en de enige bewindspersoon die de twee volle termijnen van president Obama op zijn post is gebleven.

Maar Vilsack dankt zijn populariteit vooral aan zijn vurige betogen voor de landbouwsector en het feit dat het platteland het economisch veel beter doet dan begin 2009 toen hij aantrad. Het inkomen van boeren en andere bewoners van het platteland is met 3,4 procent gestegen in dezelfde periode. Toen Vilsack aantrad werd hij door de behoudende boeren in de Zuidelijke staten sceptisch ontvangen. Hij zat in Obama’s kabinet en dan kon het niet veel zijn, zo werd gedacht. Maar door zijn passie voor het agrarische leven en zijn daadkracht won hij de harten van de boeren en de agrarische ondernemers.
Clinton maakt er dankbaar gebruik van door Vilsack steeds meer op sleeptouw te nemen tijdens haar campagne. Daarbij wordt gesuggereerd dat, als je op Trump stemt, je Vilsack ook kwijt raakt.

Toekomst Vilsack spagaat in campagne

Maar blijft Vilsack dan ook zeker landbouwminister als Clinton in het Witte Huis komt? Dat wil hij nou ook weer niet officieel bevestigen omdat dit niet gebruikelijk is voor de verkiezingen. ‘Laten we ons nu focussen op het steunen van de presidentskandidaat, wie op welke post komt is straks aan de gekozen president en dat is nu nog helemaal niet aan de orde, ’ zie Vilsack tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN.  

Daarmee zit hij in een spagaat want hij wil enerzijds niet bevestigen dat hij aanblijft, maar anderzijds campagne voeren, juist op basis van de suggestie dat hij ook Landbouw blijft doen onder Clinton. Hoe dan ook, het kostte Vilsack waarschijnlijk weinig moeite om 54 miljoen dollar extra budget los te peuteren bij president Obama om innovatieve projecten van kleine boeren mee te financieren, want de boerenstem is ineens cruciaal bij deze verkiezingen.                 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Bertus Buizer 2 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/algemeen/artikel/10872150/Helpt-landbouwminister-Clinton-aan-zege?--]Helpt landbouwminister Clinton aan zege?[/url]
Hier blijkt wel weer het belang van kleine boeren. Ik heb dat - ook en vooral om andere redenen - al vaak gezegd en geschreven. Daarom mag van mij het SER-advies van 25 oktober 2016 met de verleidelijke titel "Versnelling naar duurzame veehouderij" aan staatssecretaris Martijn van Dam ook naar de prullenbak van mij.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden