Machtige benoemingen mogelijk

President Trump zou de Fed hervormen

5 November 2016 - Edin Mujagic - 4 reacties

Over enkele dagen zullen we weten wie de volgende Amerikaanse President zal zijn. Afgelopen twee weken heb ik in twee artikelen de economische plannen van Donald Trump - die in de afgelopen week zijn kans op overwinning behoorlijk zag stijgen - onder uw aandacht gebracht. In dit laatste stuk ga ik in op zijn plannen en mogelijkheden op monetair gebied. 

U heeft het zeer waarschijnlijk ergens gehoord of gelezen, dat de volgende Amerikaanse President over zijn graf heen kan regeren omdat hij/zij het ontbrekende negende lid van het Amerikaanse Hooggerechtshof kan benoemen. Eerder dit jaar is een van de rechters overleden en het is de Amerikaanse President die de opvolger moet opdragen. Van de 8 zittende rechters zijn 4 (zeer) conservatief en 4 (zeer) liberaal, iets wat vaak te zien is aan besluiten die het Hof neemt.

Wat voor het Hooggerechtshof geldt, geldt echter ook voor een andere zeer belangrijke instelling in de VS, namelijk de centrale bank. Het dagelijks bestuur ervan mag zeven leden tellen maar telt al jaren maar vijf. Met andere woorden, de volgende President kan twee leden benoemen. Aangezien die benoemingen goed zijn voor 14 jaar – met andere woorden tot en met 2030! – geldt ook hier dat de volgende President ook op monetair gebied over zijn/haar graf heen kan regeren.

Afgaand op wat Trump in zijn campagne te melden had over monetair beleid, is de kans groot dat hij voor een betere centrale bank zou zorgen dan Hillary Clinton. In een interview zei Trump bijvoorbeeld dat de Fed belangrijker is dan het ministerie van Financiën. Dit is precies wat ik duidelijk probeer te maken in Nederland, dat de ECB en wat die bank doet veel belangrijker voor ons is dan Brussel en zelfs dan Den Haag.

De volgende Amerikaanse President kan enkele bestuurders van de Fed aanstellen, inclusief de machtige voorzitter. 

Omdat de Fed zo belangrijk is, zegt Trump het aansturen en beïnvloeden van de Fed tot een van zijn prioriteiten te maken. Voor Trump zijn er twee manieren daarvoor te zorgen en redelijk snel ook. In de eerste plaats zijn er, zoals ik al zei, twee vacatures in het bestuur van de Fed omdat de Democraat Obama en de Republikeinse Senaat het maar niet eens konden worden over de invulling. Bestuursleden van de Fed worden voorgedragen door de President maar moeten goedgekeurd worden door de Senaat. Mocht Trump Obama opvolgen, dan krijgt hij de kans twee kandidaten aan het Senaat voor te leggen.

De tweede mogelijkheid is om in 2018 de voorzitter van de Fed aan te stellen. De huidige voorzitter, Janet Yellen, mag tot ver in het volgend decennium in het Fed-bestuur blijven maar haar voorzitterschap is telkens voor vier jaar geldig. In 2018 zou die termijn met vier jaar verlengd worden. Als Trump dat niet doet en iemand anders aanwijst als voorzitter, zal Yellen vrijwel zeker ook aftreden als bestuurslid van de Fed. Zo zou Trump dus drie bestuursleden kunnen benoemen.

Ik ben de eerste die zegt dat we moeten uitkijken voor politici die het monetair beleid gaan bepalen of beïnvloeden. Maar…dat gezegd hebbende: op dit moment is er sprake van een ongezonde en ongewenste situatie, namelijk dat alle Fed-bestuurders door dezelfde President (Obama) aangesteld zijn. Vandaar dat Trump het heeft over een ‘politieke Fed’. Trump zou met zijn benoemingen niet zozeer de Fed naar zijn hand zetten maar wel zorgen voor een terugkeer van de balans in het bestuur ervan. Dat zou een goede zaak zijn.

Maar de in mijn ogen ultieme reden om te veronderstellen dat Trump op monetair gebied een prima President zou zijn, is te vinden in zijn antwoord op de vraag wie de ideale voorzitter van de Fed zou zijn in zijn ogen. Hij antwoordde: Paul Volcker. Volcker, Fed-baas tussen 1979 en 1987, is in mijn ogen de enige centrale bankier die zeker sinds 1970 een verantwoord monetair beleid heeft gevoerd. Trump noemt Volcker ‘een geweldige vent in veel opzichten en hij heeft destijds gedaan wat hij moest doen voor het land’ en zo is het ook! Elke Presidentskandidaat die Volcker als zijn ideale Fed-baas noemt, begrijpt wat op monetair gebied nodig is. Het zegt ook iets over Trump bovendien: Volcker is een Democraat, die Obama gesteund heeft en jarenlang zijn naaste adviseur is geweest. Toch noemt Trump Volcker zonder blikken of blozen zijn ideale Fed-baas.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Rabo 5 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10872200/President-Trump-zou-de-Fed-hervormen]President Trump zou de Fed hervormen[/url]
Het is allemaal ver van mijn bed.
Abonnee
Edin 5 November 2016
Geografisch wel maar in de praktijk....wat de Fed wel of niet doet, beïnvloedt ons in het euroland wel degelijk...en sterk...en langdurig.
johnny koller 7 November 2016
weet niet of jullie het weeten maar de joden hebben alle banken media kranten handel efectenbeursen van de hele weereld in handen die bepaalen hoe jij leeft denkt en je geld besteed . ga na utube.thegreatest story never told.
johnny koller 7 November 2016
weet niet of jullie het weeten maar de joden hebben alle banken media kranten handel efectenbeursen van de hele weereld in handen die bepaalen hoe jij leeft denkt en je geld besteed . ga na utube.thegreatest story never told.
johnny koller 7 November 2016
weet niet of jullie het weeten maar de jooden hebben alle banken media kranten handel efectenbeursen van de hele weereld in handen die bepaalen hoe jij leeft denkt en je geld besteed . ga na utube.thegreatest story never told.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden