Boerenbusiness analyse

Aan wie geeft de Amerikaanse boer zijn stem?

7 November 2016 - Wouter Baan

Verkiezingsdagen zijn altijd hectisch, emotioneel en vooral heel meeslepend. Zeker wanneer Amerikanen naar de stembus gaan. Met Trump en Clinton op de kieslijst is de spanning om te snijden en dat is niet meer dan logisch, want de verschillen zijn gigantisch en volgens de laatste polls is het een dubbeltje op z’n kant. Op wie stemt de Amerikaanse boer eigenlijk en speelt landbouw überhaupt nog een rol in deze verkiezingsrace? 

De Amerikaanse boer staat - gechargeerd gesproken - symbool voor hard werken, aanpakken en vooral niet zeuren. Diezelfde boer heeft het liefst een shotgun achter de hand voor het geval dat iemand ongevraagd het erf betreedt of wanneer toevallig een beer het pad kruist. Gewoon, ‘just in case’. Het hebben van wapens ligt verankerd in de boerencultuur en daar mag niemand aankomen, laat staan verbieden. Trump speelt hier handig op in en heeft in de afgelopen tijd zelfs reclamecampagnes uitgezonden, waarin hij Clinton’s anti-wapenbeleid belachelijk maakt. De Amerikaanse boeren vinden het prachtig en dat is geheel begrijpelijk. Zomaar een reden waarom Trump goed scoort in de ‘American countryside’.

Trumps beloften laten Amerikaanse kiezers soms het onmogelijke verwachten 

Of het ‘anti-beleid’ van Trump ook werkt, is natuurlijk de grote vraag. Volgens Charles Groenhuijsen, Amerika kenner en voormalig correspondent, kan Trump de speerpunten in zijn beleid bijna onmogelijk ten uitvoer brengen. Een simpel voorbeeld: een gemiddelde Trump-kiezer shopt veelal bij de Walmart en dit bedrijf haalt de goederen massaal uit China. In zijn beleid hamert Trump er op dat de Chinese invoer zoveel als mogelijk beperkt moet worden en daarom wil Trump de invoerheffingen flink opschroeven. Een logisch gevolg is dat de inkoopprijzen voor Walmart snel oplopen en de Trump-kiezer wordt geconfronteerd met forse prijsverhogingen. Oftewel, het Trumpbeleid is idealisme, maar strookt niet met de praktijk waarin bestaande structuren niet zomaar doorbroken kunnen worden.

Aan de andere kant telt natuurlijk gewoon de wet van de democratie. Als Trumps onvredegevoelens zo breed gedragen worden dat het de helft plus 1 aan stemmen geniet - al ligt dit in Amerika wat complexer - dan heeft de Amerikaanse kiezer gesproken en verdient het beleid voor ten minste 4 jaar een zelf afgedwongen en serieuze kans. Dat is niets meer dan democratisch.

Als het aan de Amerikaanse boeren ligt, gaat die kans er zeker komen en neemt Trump in januari intrek in het Witte Huis. Uit een poll van het Amerikaanse Farm Journal blijkt dat maar liefst 78 procent van de boeren op Trump gaat stemmen en slechts 7 procent op Clinton. De 1.500 inzendingen zijn natuurlijk niet geheel representatief, maar het geeft wel een indicatie hoe de verhoudingen ongeveer liggen op het Amerikaanse platteland. Daarbij hebben Amerikaanse boeren zich verenigd in een fanclub die luistert naar de naam ‘Farmers for Trump’. Duidelijker kan het bijna niet. Behalve wat biologische boeren zijn er maar weinig boeren in Amerika die hardop pleiten voor Clinton.

Landbouw staat nauwelijks ter discussie, maar kan vreemd genoeg wel doorslaggevend zijn

In de verwoede debatten tussen Trump en Clinton staat landbouw overigens nauwelijks niet ter discussie. De discussies worden vooral aangewakkerd door onderwerpen als gezondheidszorg, immigratie en economie. Zowel Clinton als Trump zijn dan ook niet echt uitgesproken over landbouw, al heeft Clinton wel een gefundeerd plan klaarliggen voor lokale voedselproductie en -consumptie. Hierin pleit ze ondermeer voor een verdubbeling van financiering om de bekendheid van de ‘Farmers Markets’ een impuls te geven, dit maakt haar voor biologische boeren daarom tot een gewenste kandidaat. De 'local-food-gedachte' sluit - vreemd genoeg - eigenlijk naadloos aan op Trumps ideaal om eigen volk en vaderland voorrang te geven.

De ‘Farmers Markets idealen’ van Clinton zijn waarschijnlijk niet bepalend om de Amerikaanse boer te verleiden tot een democratische stem, omdat het gros van de Amerikaanse landbouwproductie op de wereldmarkt wordt verhandeld. Als poging om de niet geheel overtuigde Trump-stemmer alsnog te kunnen verleiden, heeft Clinton op de valreep van haar campagne landbouwminister Tom Vilsack om hulp gevraagd.

De weerstand tegen Trump, die ook bij veel mensen van zijn eigen partij leeft, heeft het mogelijk gemaakt dat Clinton kan winnen in een aantal staten die al sinds mensenheugenis naar de Republikeinen gaan. Een belangrijk voorbeeld daarvan is Texas, waar veel boeren wonen en hetzelfde geldt voor Idaho. In theorie kunnen de ‘farmers states’ dus doorslaggevend zijn. Vilsack is populair bij Amerikaanse boeren en daarom fungeert hij als het lokkertje van Clinton om deze staten binnen te halen. 

Of de hulp van Vilsack de zwevende boerenkiezer in Amerika alsnog heeft overtuigd tot een democratische stem is nog onzeker. Maar mogelijk speelt de Amerikaanse boer toch een cruciale rol in de veelbesproken verkiezingsstrijd, anders had Clinton waarschijnlijk de moeite niet genomen om boeren te verleiden, want bij African Americans valt veel meer winst te behalen. Of die allemaal trouw op komen dagen, is overigens nog maar zeer de vraag. Het gaat er om spannen, woensdagochtend weten we het antwoord. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden