923 miljoen ontweken

BASF gebruikt Nederland als belastingparadijs

8 November 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Een recent gepubliceerd rapport toont aan dat het Duitse chemieconcern BASF in totaal 923 miljoen euro aan belastingen heeft ontweken tussen 2010 en 2014. Daarvoor gebruikte het ondermeer Nederland als een achterdeur om geld in de kas te houden. De praktijken zijn niet illegaal maar het levert ze forse kritiek op.

In opdracht van de groene fractie in het Europees parlement is onderzocht hoe en hoeveel belasting BASF ontduikt. In 20 van de 29 holdings die BASF in Nederland heeft zitten helemaal geen werknemers, schrijft de NOS. Naast ons land gebruikt het bedrijf ook België, Zwitserland en Malta als een achterdeurtje. Dit zijn fiscaal aantrekkelijke landen. Het heen en weer schuiven met winsten en leningen is niet illegaal, maar levert wel veel kritiek op.

923

miljoen euro

heeft BASF tussen 2010-2014 ontdoken

Volgens het rapport gaat het in totaal om 923 miljoen euro die BASF via deze manier heeft kunnen ontduiken. Vooral via Nederland is het belastingfactuur fors verlaagd. In ons land geldt voor het Duitse bedrijf een belastingtarief van 0,035 procent. Zo ontving BASF belastingvrije dividenden uit het buitenland.

De Europese groenen hebben het niet direct op BASF gemunt. Ze willen vooral duidelijk maken dat er veel gaten in de Europese belastingwetgeving zit. Apple, Google en Ikea maken daar onder andere ook gebruik van. Ten opzichte van kleine bedrijven is dat volgens de politici oneerlijke concurrentie. Zij kunnen niet wereldwijd naar belastingparadijzen shoppen. BASF laat in een reactie weten zich aan de geldende wetten en regels te houden zoals die in de verschillende landen gelden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Johan 8 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/algemeen/artikel/10872220/BASF-gebruikt-Nederland-als-belastingparadijs]BASF gebruikt Nederland als belastingparadijs[/url]
Toch lachwekkend hoe zelfs socialisten zich weten te kronkelen om ondernemingen te lokken naar hun eigen land met buitengewoon voordelige belastingtarieven terwijl ze gelijk hun eigen 'kleine' volk voorliegen dat alles voor iedereen hetzelfde is en terzelfdertijd het laatste druppeltje bloed van onder de nagels van hun ingezetenen proberen te zuigen.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden