Partijprogramma focust op milieu

NZO-directeur Tjeerd De Groot op lijst D66

8 November 2016 - 2 reacties

NZO-directeur Tjeerd de Groot doet namens D66 mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Hij komt op de 19de plaats op de lijst van D66. Het is daarmee nog niet zeker dat hij een zetel weet te bemachtigen, want D66 schommelt rond de 18 zetels in de peilingen.

Echter als D66 in de regering komt en Tweede Kamerleden in het nieuwe kabinet zitting nemen, wordt zijn kans groter omdat er dan 'doorgeschoven' wordt. 

D66 heeft naast de kandidatenlijst waar Alexander Pechtold wederom lijsttrekker is, ook het verkiezingsprogramma gepresenteerd. Als het gaat om aandacht voor de agrarische sector, steekt dit programma schril af tegen die van bijvoorbeeld SGP en CDA die landbouw als speerpunt hebben.​ Landbouw en veeteelt worden in het programma slechts aangestipt onder de kop 'Schone groei' waarbij de partij vooral focust op het milieu.

Negatieve effecten van landbouw beperken

Met de landbouw en voedselindustrie wil D66 afspraken maken over het stoppen van ontbossing voor voedsel of diervoeding, het terugdringen van de uitstoot van methaan en het bevorderen van een gezonder en duurzamer dieet.

De Nederlandse landbouw is zeer innovatief, productief en koploper in de wereld, vindt ook D66. 'Dat is een kracht: het bevordert onze welvaart en helpt wereldwijde voedselschaarste voorkomen. Tegelijkertijd moeten de negatieve effecten van landbouw op natuur en dierenwelzijn beperkt worden. Dat begint met de wereldwijde ambitie dat ontbossing door landbouw wordt gestopt, de landbouwbijdrage aan klimaatverandering gehalveerd wordt en beslag op water, bodem en grondstoffen duurzaam is, met veel meer hergebruik,' schrijft de partij in het programma.

'Wij willen een duurzame, hoogwaardige en concurrerende landbouw. Herstel van biodiversiteit, vooral in bodem en water, het terugdringen van de uitstoot van methaan, beheersing van de mestproductie en dit alles in harmonie met de omgeving en dierenwelzijn. Daarvoor zijn heldere kaders voor en samenwerking binnen de hele voedselketen nodig,' vindt de partij.

Minder kiloknallers en meer verantwoord vlees

Een goede boer zorgt goed voor zijn dieren,' zo begint de partij het veeteeltgedeelte van het verkiezingsprogramma. 'We zien echter nog steeds gebruiken in de veeteelt die ten koste gaan van het welzijn van dieren. D66 wil dat de goede zorg voor dieren verder wordt versterkt.' Dat vraagt volgens de partij om veetransporten die korter en comfortabeler worden. En om het stoppen van het doden van slachtvarkens en ganzen met CO2 en met de inzet van CO2-vergassing bij het ruimen van pluimvee, zo wil de partij.

D66 is voorstander van een gedeeltelijke vervanging van dierlijke eiwitten in voedsel door plantaardige alternatieven, omdat dit volgens de partij beter is voor dieren, voor de planeet en voor de consument, zo staat in het programma. Met de voedingssector en supermarkten wil D66 werken aan minder kiloknallers, meer 'verantwoord vlees', meer en betere plantaardige voeding en succesvollere promotie hiervan.

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
bella 8 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10872222/NZO-directeur-Tjeerd-De-Groot-op-lijst-D66]NZO-directeur Tjeerd De Groot op lijst D66[/url]
met al die linkse rakkers aan de top is het geen wonder dat de nederlandse landbouw kapot gemaakt wordt.
Kasie 9 November 2016
triest
Ard Eshuis 10 November 2016
wegwezen met die lui, wat doet zo'n pipo eigenlijk in de NZO? We hebben al genoeg tegenwerking momenteel...
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Landbouwtransitie

'Rabobank hoeft geen leningen af te schrijven'

Nieuws Politiek

BBB wint zetel en komt tot hoogste score in peiling

Politiek Peiling

D66 verliest fors, Omtzigt snoept zetels af van BBB

Nieuws Gemeenteraadsverkiezingen

Lokale partijen kunnen zich verbinden aan BBB

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief