Trump verrast de wereld met winst

Sidderende ontknoping verkiezingsthriller

8 November 2016 - Harald Roelofs

Update woensdag 9 nov 8.45u: Tegen alle verwachtingen en de recente peilingen in, heeft Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen gewonnen. Clinton heeft Trump gebeld om zijn overwinning te erkennen en hem te feliciteren. Afgelopen nacht wezen de uitslagen al snel in de richting van Trump. Belangrijke staten als Florida, Ohio en North Carolina gingen naar de uiteindelijke winnaar. 

Kwam de verklaring van de FBI dat Clinton geen schuld treft over het e-mailschandaal (net) niet op tijd en heeft het inschakelen van landbouwminister Vilsack bij de campagne te weinig effect gehad in de farmer states? Clinton had zeker de beste papieren om de Amerikaanse verkiezingen te winnen, maar het dubbeltje viel toch nog richting Trump.

Aanhangers van beide partijen hielden de hele nacht de adem in want het bleef tot in de ochtend uitermate spannend.

Amerikanen willen verandering

Nieuwszender CNN had begin van de avond gepeild wat de drijfveren waren bij de bevolking om hun stem uit te brengen. Meer dan dertig procent van de kiezers bepaalden hun keus op basis van een verlangen naar verandering. De uitslag van dat onderzoek was al een slecht voorteken voor Clinton omdat zij de gevestigde orde vertegenwoordigde. In dit kader heeft het feit dat de president Obama zo hardvochtig campagne heeft gevoerd voor Clinton, wellicht averechts gewerkt. Nooit eerder voerde een zittende president zo actief campagne voor zijn beoogde opvolger.  

Ook boeren kozen massaal voor Trump

Clinton hoopte ook ook de stem van de boeren in de swing states. Dus nam ze de zeer populaire minister van Landbouw, Tom Vilsack, mee op campagne. Het heeft niet mogen baten, want de boeren in de farmer states kozen massaal voor Donald Trump.

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in het Boerenbusiness dossier Verkiezingen VS

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden