Termijnmarkt in het rood

Landbouwexport VS bedreigd door winst Trump

9 November 2016

Amerikaanse boeren hebben overweldigend op Trump gestemd maar, wat heeft de kersverse en veelbesproken president in petto voor de landbouw? Dat is nog erg onduidelijk. Er wordt vooral veel getwijfeld aan de vrije handel van het land. Als gevolg kleuren ook de koersen van tarwe, maïs en soja rood.

De wereld wordt vanochtend wakker met een omstreden en veelbesproken figuur aan het roer van een van de meest toonaangevende landen ter wereld. Maar, wat heeft de republikein in petto voor de Amerikaanse landbouw, en daarmee ook voor de landbouw elders in de wereld?

Trump wil veel agrarische regels schrappen

Het is een open deur maar, zowel positieve als negatieve punten zijn voor de Amerikaanse landbouwsector te verwachten. Toch worden meer negatieve als positieve punten genoemd op dit punt. Dat heeft vooral te maken met een grotendeels ontbrekend agrarisch standpunt. Dat kan in het voordeel werken, merkt agrarisch expert John Dillard op tegen website Ag Web. ‘De landbouw zal het schrappen van regels zeker verwelkomen’, meent hij. ‘Bijvoorbeeld een Obama-regel over de bescherming van drinkwater. Daarnaast wordt gehoopt dat Trump iemand met een agrarische achtergrond aan het hoofd van EPA zet.’ Ruwweg het Amerikaans equivelent van het RIVM.

Een duidelijk plan voor de landbouw in de VS is er nog niet. Maar, het campagneteam heeft een comité van agrarische top specialisten samengesteld om hem te adviseren. Dat geeft boeren vertrouwen. De verwachting is dat Trump het USDA scherper gaat beoordelen.

Omstreden zijn ook de standpunten van Trump op het gebied van vrije handel en daar bouwt de landbouwsector op. Zo is de nieuwe Witte Huis resident fel tegen het handelsverdrag met landen in de ‘Pacific Rim’ (TPP). Ook wil hij af van de NAFTA-deal. Een handelsverdrag tussen de VS, Canada en Mexico. ‘Deze standpunten kunnen desastreus voor de landbouw zijn op een niveau die we niet meer hebben gezien sinds de Sovjet boycot van graan’, meent Dillard. Daarnaast is Trump gekend om zijn anti-Mexicanen uitspraken. Arbeidsintensieve teelten worden daarmee bedreigt. Vrijwel alle werkzaamheden worden namelijk door Mexicaanse arbeiders uitgevoerd. Maar, het is allemaal koffiedik kijken tot duidelijk is wie de president op belangrijke agrarische posities zet.

De CBoT in Chicago toont een soortgelijk beeld als aandelenkoersen, valuta’s en olie wereldwijd. In de overnight-trade staan tarwe, maïs en soja allemaal in de min. Na bekendmaking van het nieuws viel de beurs gemiddeld een procent terug. Analist Mike McGlone van Bloomberg verwacht dat de winst van Trump de druk op de CBoT verder op zal voeren. Wellicht dat dit voor de Europese graanprijzen juist positief gaat werken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Granen

Tarweprijs doet forse schep erbij. En nu?

Analyse Granen & Grondstof

Ook voergrondstoffen opnieuw hoger geprijsd

Marktflits Granen

Hoeveel duurder kan tarwe nog worden?

Analyse Granen & Grondstof

Wasde-rapport zet tarwemarkt op scherp

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox