Resolutie aangenomen

Nieuwe tools van EP om te dealen met volatiliteit

10 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

Om agrarisch ondernemers te helpen dealen met volatiele prijzen, moet de Europese Unie nieuwe tools ontwikkelen voor risico- en crisismanagement. Bovendien moeten boeren een sterkere onderhandelingspositie in de voedselketen krijgen. Om dit voor elkaar te krijgen nam de landbouwcommissie van het Europees Parlement deze week een resolutie aan.

Het huidige landbouwbeleid mist effectieve tools die de toenemende marktvolatiliteit het hoofd kunnen bieden en kan boeren niet helpen met prijswijzigingen om te gaan. Bestaande risicomanagement tools komen onvoldoende van de grond. Daarom moet de EU nieuwe instrumenten ontwikkelen voor de beheersing van risico’s van klimaat, gezondheid en financiën.

Bestaande risicomanagement tools komen onvoldoende van de grond

Verder wil de commissie dat er tools komen voor het voorkomen van crisissen, waarschuwingssystemen en maatregelen die prijsschommelingen moeten inperken. Daarbij moet de zogenaamde crisisreserve buiten het EU-budget worden gehouden, om zo flexibeler te kunnen zijn.

Campagnes moeten agrarisch ondernemers infomeren over manieren om hun bedrijf concurrerender te maken en de op de hoogte te brengen van de mogelijkheden van risicomanagement, marktinformatie en volatiliteit. Er wordt gesproken over een Europees realtime informatiesysteem met daarin de beschikbaarheid van landbouwproducten, inzicht in de prijzen binnen de gehele keten van boer tot retail en voldoende financiering om aanbevelingen te doen.

De resolutie maakt de onderhandelingspositie van de boeren sterker door de introductie van meer transparante, evenwichtige, gestandaardiseerde en collectief onderhandelde contracten die een prijs en een duidelijke betaaltermijn vermelden. De grootte van producentenorganisaties zoals telersverenigingen zouden tijdens collectieve onderhandelingen moeten overeenkomen met de handelspartner.

Medio december wordt de tekst behandeld en als deze is goedgekeurd kan deze mee in de plannen van de Agriculture Market Task Force.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden