CDA eist het op

Nederland laat EFSI-miljoenen liggen

11 November 2016 - Harald Roelofs - 4 reacties

Nederland loopt een impuls voor de landbouw en economische groei mis, omdat de regering  te laks is met het Europese investeringsfonds EFSI. Dit stelt de Europese fractie van het CDA.

Het fonds moet 500 miljard euro aan investeringen aanzwengelen in de EU. Vooral de landbouwsector kan profiteren van dit fonds. 'Andere landen tekenen het ene na het andere project in Brussel. De regering laat weer EU-geld liggen', zegt Annie Schreijer-Pierik (CDA Europarlement).  'Ruim een jaar nadat het EFSI-fonds is begonnen, is ons kabinet nog niet echt wakker. Zo laten we kansen liggen en zijn er Nederlanders onnodig werkloos.'

We laten kansen liggen voor onze landbouwsector

Schreijer-Pierik meent dat de regering het EU-geld goed zou kunnen inzetten voor de noodlijdende landbouwsector in Nederland. 'We zien dat vooral melkveehouders nu geld nodig hebben, maar dat banken de kredietkraan dichtdraaien. De EFSI-gelden zouden de redding betekenen.' bepleit ze. 

Denemarken, Hongarije en Roemenië hebben al vele miljoenen euro’s aan EU-financiering binnengeharkt voor hun landbouw. Denemarken ontving 24 miljoen euro, Roemenië kreeg 15 miljoen om de landbouwsector te financieren, Hongarije zelfs 160 miljoen euro voor tweeduizend kleine en middelgrote landbouwbedrijven.

Het EFSI (ook wel ‘Juncker’-fonds genoemd naar de voorzitter van de Europese Commissie), heeft tot dusver 138 miljard van de 500 miljard euro aan investeringen in gang gezet. Het Nederlandse aandeel steekt daar schril bij af.

'Het bedrijfsleven is nog te weinig geïnformeerd over de mogelijkheden. Dat bleek me ook vandaag weer bij het bezoek van 75 ondernemers aan Brussel. We moeten dringend ondernemers en bestuurders opporren. Wie heeft er nog geld of garanties nodig voor projecten met hoog risico?'

Annie Schreijer-Pierik heeft de verantwoordelijk EU-commissaris Jyrki Katainen persoonlijk uitgenodigd naar Nederland te komen. Ondernemers en bestuurders kunnen dan met deze Europese topbestuurder spreken over mogelijkheden.

​

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
bemelmans wien 11 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/algemeen/artikel/10872262/Nederland-laat-EFSI-miljoenen-liggen-]Nederland laat EFSI-miljoenen liggen[/url]
dat kun je van deze regering verwachten,ze willen het wel hebben voor natuur
Arnold van Woerkom 12 November 2016
Het geld dat beschikbaar is moet niet besteed worden om georganiseerde problemen op te lossen maar om risicovolle investeringen vanuit een duidelijke visie te stimuleren. De voedsel productie staat voor een krachttoer om maatschappelijk verantwoord voedsel te produceren naar consumentenwens met gezondheid bevorderende eigenschappen. Om dat voor elkaar te krijgen zullen we allerlei innovatieve ontwikkelingen moeten integreren binnen een concept. Op zich is dat een pad met nog al wat onzekerheden en traditioneel moeilijk financierbaar. De politieke kleur van de huidige politiek maakt dat alles wat voedselproductie betreft niet in beeld is. Niet in beeld betreft kennis en aandacht en energie, het loopt over van goede woorden en voornemens, maar energie steken in daden in de primaire sector ho maar. Men wil niet eens luisteren naar de mogelijkheden die innovatieve ondernemers inmiddels realiseren omdat ze niet passen in de politieke stroming. Een ander item is dat de primaire sector niet in aanmerking komt voor stimulerende gelden omdat deze rood gekleurde coalitie de systemen van geld verdelen zo heeft ingericht dat de vooraanstaande industrieën aan het roer staan van de verdeelkraan. Uit alles blijkt dat onze systemen vast lopen kijkende naar de problemen in de wereld. Systeemveranderingen zijn dringend nodig en komt zeker niet van boven, dus zal vanuit de primaire sector de zaken opgeschud moeten worden. Financiële ondersteuning is dus dringend nodig.
geert 25 November 2016
Van Dam wil dat geld niet,hij wil niet dat de boeren meer geld krijgen 1
geert 9 Januari 2017
Van Dam gunt het de boeren niet !
geert 9 Januari 2017
Van Dam geeft het aan sociale zaken,de boeren kunnen er naar fluiten .
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden