Vertrouwen in economie stijgt

Agrarische ondernemers iets positiever

12 November 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Agro Vertrouwensindex is ten opzichte van het tweede kwartaal van 2016 gestegen. Wel is deze lager dan hetzelfde kwartaal in 2015. De stemming over de huidige bedrijfssituatie is vrijwel onveranderd, de verwachte toekomstige situatie steeg licht met vier punten.

Een uitzondering vormen de ondernemers in de pluimveehouderij; zij geven aan positiever gestemd te zijn over de huidige situatie en beide beoordelen de bedrijfssituatie voor over 2-3 jaar wat lager dan het vorige kwartaal.

De stemming en de verwachte toekomstige situatie bepalen samen de Agro Vertrouwensindex. De melkveehouderij vertoont sinds eind vorig jaar een stijgende lijn als het gaat om de toekomstverwachting. Over de huidige situatie zijn ze na een duidelijke daling weer licht optimistischer. Wel zijn er nog altijd meer ondernemers die negatief oordelen over hun huidige situatie op het bedrijf dan dat ondernemers positief oordelen.

13 procent heeft krappe liquiditeitspositie

Wél zijn de meeste enquêtes al ingevuld voor bekend werd dat de invoering van het fosfaatstelsel wordt uitgesteld.
Van het totaal aan land- en tuinbouwbedrijven schat 13 procent in dat hun huidige liquiditeitspositie zeer krap is, en 6 procent van alle bedrijven geeft aan dat ze deze zeer ruim inschatten. Met name ondernemers in de melkveehouderij en de varkenshouderij geven aan krap tot zeer krap te zitten. Dit blijkt uit de Agro Vertrouwensindex over het derde kwartaal van 2016.

Op Europees niveau wordt in de verschillende EU-lidstaten elk kwartaal een Agro Vertrouwensindex uitgezet. Onder andere in Duitsland, Zweden en België is het vertrouwen ook licht gestegen. In elk derde kwartaal wordt onder alle leden eenzelfde extra vraag gesteld. Dit jaar ging dat over de inschatting van de huidige liquiditeitspositie van het bedrijf. Door coördinatie met vertegenwoordigers van het landbouwbedrijfsleven en kennisinstellingen uit verschillende EU-lidstaten onder de vlag van Copa-Cogeca, de Europese belangenorganisatie van land- en tuinbouw ondernemers en hun coöperaties, worden resultaten van de index vergeleken met de ontwikkelingen in andere EU-lidstaten.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
geert 14 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10872282/Agrarische-ondernemers-iets-positiever]Agrarische ondernemers iets positiever[/url]
60% van deze ondernemers heeft financiele problemen, zegt de Rabobank. Die hebben daar zicht op.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden