NVWA streng op drinkwatersystemen

Strengere controles bij kalververvoer

14 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

De NVWA controleert vanaf 1 januari 2017 scherper op importen en vervoer van kalveren. De controleurs letten extra op drinksystemen in vrachtwagens met kalveren die lange ritten hebben gehad.

Tijdschrift De Kalverhouder meldt dit op basis van brieven van de NVWA naar onder meer Vee&Logistiek Nederland. Er wordt streng opgetreden als een vervoerder niet aannemelijk kan maken dat de kalveren gedurende de reis op een goede manier te drinken heeft gekregen.

Tot de jaarwisseling geldt een overgangstijd

Tot de  komende jaarwisseling wordt ook al gecontroleerd, maar deze periode geldt als overgangstijd waarin transporteurs op gebrekkige drinkvoorziening worden gewezen en dit nog kunnen aanpassen. Alleen in het geval van aantoonbare aantasting van dierwelzijn, zoals bij jonge kalveren die niet hebben gedronken, wordt direct opgetreden.

Nuchtere kalveren hebben nog een zuigreflex en kunnen daarom niet drinken uit de standaard drinkwatersystemen die op de meeste veewagens aanwezig zijn. Langeafstandstransport van nuchtere kalveren in een veewagen zonder drinkwatersysteem waaruit deze jonge dieren kunnen drinken is een overtreding van de Transportverordening. Daarom treedt de NVWA hier tegen op.

Bij de inspecties kijkt de NVWA ook of de vervoerder zich houdt aan de regels voor rijtijden en rusttijden voor dieren. Het is verplicht om kalveren na maximaal 9 uur rijden 1 uur rust te geven. Met name bij transporten uit Duitsland en Tsjechië werd deze regel geregeld  overtreden, zo heeft de NVWA eerder vastgesteld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

kalverenNVWA
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden