Belgische boeren woest

Conserventeler hoeft niet op vette worst te rekenen

16 November 2016 - Niels van der Boom - 9 reacties

Belgische diepvriesgroentefabrieken hebben zich de woede van telers op de hals gehaald. Bij het bekendmaken van de contractprijzen voor erwten hadden boeren gehoopt op een forse financiële verhoging om de misoogst van 2016 goed te maken. Niets is minder waar. Kunnen we in Nederland soortgelijke praktijken verwachten?

Traditioneel starten de onderhandelingen over de erwten als eerste voor het nieuwe seizoen. Ook traditioneel is de onvrede over het nieuwe contract dat op tafel ligt. Verwerkers nemen de graanprijs van wintertarwe en korrelmaïs als leidraad ter hand. Die speelt hun momenteel in de kaart, tot ongenoegen van de agrarisch ondernemers.

Verwerkers spelen het hard

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en Boerenbond geven in hun ledenbladen het advies om goed na te denken over het rendement en risico die de conserventeelt met zich meedraagt. Verwerkers spelen het in België hard om de contractprijzen niet te laten stijgen. Zo willen zij hun eigen financieel rampjaar compenseren. Totaal tegenovergesteld van wat de teler verwacht. Ook in Nederland zijn de verwachtingen anders.

Website Vilt sprak met Hilde Dhuyvetter, van telersvereniging Ingro, over de nieuwe contracten. Zij noemt het onbegrijpelijk dat verwerkers niet meer waarde hechten aan lokaal geteelde groenten. Dit jaar waren ze – door de wijdverspreide misoogst in Nederland, België en Frankrijk - aangewezen op de import van erwten uit Bulgarije. In het voorjaar verzopen de gewassen door forse wateroverlast. Daaropvolgend kwam forse droogte, waardoor van herinzaai niets terecht kwam. Al met al zeer hoge teeltkosten en tegenvallende opbrengsten. De Europese Federatie van Fruit- en Groenteverwerkers schatte eind september de minderopbrengst van erwten en spinazie in op 30 procent. In worteltjes is dat bijna 40 procent.

Een prijsstijging voor de erwten zit er voor België niet in. Alleen het financieel plafond wordt met 150 euro per hectare verhoogd. Dit is het niveau waarbij de afnemer de financiële opbrengst afroomt. Komt het financieel resultaat boven 2.150 euro per hectare, dan wordt slechts 75 procent van de meeropbrengst uitgekeerd. ‘Eigenlijk spreken we over kartelvorming’, meent Jan Roefs, voorzitter van de vakgroep ZLTO Vollegrond. ‘Op individueel niveau is dit verboden. Op algemeen niveau kan het wel, maar transparantie is nodig. Ik weet dat Bonduelle in Frankrijk zo werkt. Tegenover het afromen moet eigenlijk ook een financiële bonus in slechte jaren staan en die is er niet.’

Hogere contractprijs in Nederland

Verwerkers zaten afgelopen seizoen met de handen in het haar. Met kunst- en vliegwerk moest de productie op gang worden gehouden, onder andere door import uit Oost-Europa. Boerenbond en Ingro vragen zich af of dit geïmporteerde product wel aan alle kwaliteitsnormen voldoet. ‘Fabrikanten zien geen reden om de rendabiliteit van de teelt in eigen land te verzekeren. Veel erwtentelers leden verlies en worden niet gecompenseerd’, zegt Dhuyvetter. ‘De hogere teeltkosten vergeten ze. Fabrieken zeggen dat je het financieel rendement over meer jaren moet beoordelen echter, hoe lukt dat wanneer de meeropbrengst wordt afgetopt.’

De Belgen zijn het er unaniem over eens: Wintertarwe is een betere keuze dan erwten. De fabrieken zien dat anders. Bij de huidige graanprijzen zijn tarwe en korrelmaïs geen aantrekkelijk alternatief. In Nederland zijn de onderhandelingen over het algemeen nog niet zo ver, zegt Roefs. ‘Over een maand weten we meer.’ Roefs heeft goede hoop op een betere contractprijs. De signalen daarvoor zijn wel aanwezig. ‘In de conservenregio’s kun je ook goed snijmaïs telen en die vraag is goed. Bovendien is het risico lager en liggen de kosten ook lager’, meent hij. Roefs is zich er van bewust dat fabrieken ook te lijden hebben gehad van het extreme seizoen. ‘De medaille heeft echter twee kanten. Een hogere prijs dient ook als stimulans voor de teelt. Fabrieken kunnen zich dan van lokaal geteeld product garanderen. Alleen door samen te werken kunnen we de hele keten versterken. Twintig jaar terug lagen de contracten veel hoger. De prijzen zijn verlaagd terwijl de kosten fors stijgen. Iedereen moet voor zichzelf bepalen of hij conserven wil telen maar, weeg de voor- en nadelen goed af.’

Kansen

  • Dubbelteelt mogelijk
  • Stikstofbindend gewas
  • Risicospreiding

Bedreigingen

  • Saldo nauwelijks concurrerend
  • Meerkosten bemesting, bespuitingen, beregenen
  • Hoger risico dan graan of maïs
  • Nadelig effect op vermeerdering van bodemgebonden ziektes
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
westhoeker 16 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granenmarkt/termijnmarkt/matif/artikel/10872330/Conserventeler-hoeft-niet-op-vette-worst-te-rekenen]Conserventeler hoeft niet op vette worst te rekenen[/url]
de groentenindustrie spiegelt zich al jaren aan de graanprijzen. risicoteelt voor 't boertje. je hebt niks te zeggen over zaai- en oogsttijdstip. het moet x aantal hectaren groot zijn. geen variëteitskeuze en hoe hoger je opbrengst hoe meer ze aftoppen. vroeger 8 à 10 % tarra in de groene erwten. toen ze merkten dat er minder uitzaai zou zijn hebben ze dat een aantal jaren geleden afgeschaft. hebben ze vroeger gestolen ja. gewoon geen meer telen.
ongeveer zelfde verhaal bij de suikerbieten de boer krijgt ongeveer 27 € per ton bieten en moet voor zijn koeien de pulp aan 42 € per ton betalen. pulp is toch een afvalproduct. Onder het mom van transportkosten, allemaal zever die vrachtwagens keren anders toch zonder keervracht terug.
petatje 16 November 2016
Als negatieve kant van de conserventeelt vergeet u te noemen:
-Geen kans op een hogere prijs als graan of mais komend jaar wel duurder zou worden.
- Geen zeggenschap over oogstmoment. Bij natte omstandigheden erwten dorsen betekent geen kans meer op een fatsoenlijke nateelt wegens zware structuurschade. Maar de verwerkers willen er natuurlijk wel nog wat bonen op zaaien voor een habbekrats. Wat ze niet oogsten betalen ze toch niet!
Abonnee
betweter 16 November 2016
mis ik iets? waarom zaai je dat spul voor die prijs??
jan 16 November 2016
dubbeltteelt is mogelijk maar vaak zat is het 2 x niks veel kosten gemaakt en onder de streep nulll
verzopen boerenl*l 16 November 2016
Laat ze toch een paar jaar creperen, ze komen op hangende pootjes terug. (heb het zelf meegemaakt). Of zoals Rij*o, deze zomer 40 man technisch werkloos en dan met de machines naar Groningen omdat ze de boeren bij hun in de regio al jaren belazert hebben. Die telers blijven niet over zich heen laten lopen.
jan 16 November 2016
als ze het in groningen wel doen hebben ze toch hun zin vinden altijd wel een ander gebied. conserven vaak tuinders behoren veel beter gerespecteerd te worden en veel beter beloond te worden dit gaat niet meer op deze manier er mag geen hoger saldo als 2150 euro per hectare gehaald worden... waar hebben we het nu over op grond van 95.000 per hec heel triest een bult risico en nul beloning wanneer gaan de ogen open hebben ze het over fair trade in ontwikkelingslanden.. het is in eigen land mss veel erger
pietje 16 November 2016
Beter loonslaaf dan slaaf van zo,n ellendige fabriek !
mafex 17 November 2016
wat je zegt pietje, beter kleine baas, dan grote knecht
Drent 17 November 2016
Ze hoeven hier ook niet terug tekomen, ben er ook wel klaar mee
claas 17 November 2016
Voor dit soort teelten moet je gewoon verhuren met eventueel een vergoeding voor gedane werkzaamheden overeenkomen.
Teeltrisico uitsluiten.!!!
Als de contractgever niet tevreden is over de opbrengst dan zoeken ze vanzelf een ander perceel.
De contractgever/fabrikant hoort zelf het areaal op een nivo te houden waarbij het lonend blijft.
Op een of andere manier laten verwerkers zichzelf altijd weer dwars zitten door cowboys die het product voor minder aan de poort aan willen bieden.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden