Begrotingsbehandeling landbouw

Van Dam wacht zware dagen in Kamer

22 November 2016 - Harald Roelofs - 1 reactie

In de Tweede Kamer begint vandaag de behandeling van de landbouwbegroting. De verwachting is dat staatssecretaris Van Dam opnieuw veel kritiek te verduren krijgt. Kern van de verwijten is dat hij zich te weinig inzet voor de agrarische sector.  

In tegenstelling tot vorig jaar heeft hij nu zelf meegeschreven aan de begroting. In 2015 heeft hij feitelijk de begroting verdedigd die zijn voorgangster Sharon Dijksma had geschreven. De staatssecretaris werd toen nog relatief met rust gelaten omdat hij zich nog moest verdiepen in de landbouwsector. Maar met de verkiezingen in aantocht zal de toon harder zijn en kan Van Dam zich niet meer achter zijn voorgangster verschuilen.

Met de verkiezingen in aantocht zal de toon hard zijn

Van Dam maakte zich vanaf het begin van zijn staatssecretariaat niet onverdeeld geliefd bij de landbouwsector. Elbert Dijkgraaf (SGP) vertelde gisteren nog in een video-interview met Boerenbusiness niet te begrijpen hoe hij zich vanaf het begin opstelde. 'Van Dam zei op een van zijn eerste dagen al dat hij er niet voor de boeren is. Toen brak mijn klomp. Voor wie ben je er dan? Dat is hetzelfde als een minister van Defensie zegt dat hij er niet is voor de militairen.'  

Wellicht wordt dit kernverwijt niet besproken tijdens de begrotingsbehandeling, maar het is wel een drijfveer voor de kritiek die aan de orde komt. Vragen vanuit de Kamer zullen waarschijnlijk gaan over de inkomens van de boeren, duurzaamheid in de sector en gewasbeschermingsmiddelen.  

LTO Nederland heeft Kamerleden opgeroepen in elk geval een aantal zaken aan de orde te stellen: De voedselagenda moet gevoed worden met inbreng van boeren en tuinders; er mag niet gekort worden op innovatiegelden voor duurzame land- en tuinbouw en de keurings- en toezichtkosten voor een goed functionerende NVWA moeten verlaagd worden. Verder wil LTO dat de afschaffing van de BTW landbouwregeling wordt teruggedraaid.    

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
geert 25 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10872391/Van-Dam-wacht-zware-dagen-in-Kamer]Van Dam wacht zware dagen in Kamer[/url]
Hij heeft een bord voor de kop,dat kun je wel zien
geert 1 December 2016
Van Dam is er voor de ambtenaren en niet voor de boeren,de boeren zijn alleen maar lastposten
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden