Jaco Geurts in de aanval

Regering doet te weinig voor de sector

22 November 2016 - Harald Roelofs - 10 reacties

Tijdens de behandeling van de landbouwbegroting in de Tweede Kamer zetten Jaco Geurts (CDA) en Elbert Dijkgraaf (SGP) de aanval in. 'Een voedselagenda is leuk, maar er dreigen nu 15.000 boerenbedrijven te verdwijnen omdat oudere boeren geen opvolger kunnen vinden,' aldus Geurts.

Geurts benadrukte tevens de wens van de Christelijke partijen om het ministerie van Landbouw in volle glorie te herstellen. Hij vindt de fusie met Economische Zaken een mislukking. 'We hebben weer een echte minister nodig die knokt voor de landbouwsector in de ministerraad. Het huidige beleid maakt het alleen maar moeilijker en duurder voor de agrarische ondernemers. De regering doet te weinig voor de sector.'

Je kunt niet groen doen als je rood staat

Helma Lodders (VVD) verweet de CDA-parlementariër dat hij wel heel somber is omdat er volgens haar ook veel goede dingen zijn gebeurd. Zo is volgens Lodders de regeldruk een stuk verminderd voor de agrarische sector. 'Ook is er voor de sector veel bereikt op het gebied van innovatie,' benadrukte het VVD-kamerlid. Geurts woof de kritiek van Lodders echter meteen weg en zei dat als ze naar een gemiddeld boerenerf komt, het leven nou eenmaal somber is.

Elbert Dijkgraaf (SGP) bepleitte dat de regeldruk alleen maar zwaarder is geworden. 'De druk is juist met 13 miljoen toegenomen.' En tegen Groen Links had hij maar een paar woorden nodig: 'Je kunt niet groen doen, als je rood staat.' Geurts was verder kritisch over het werk van de Commissie Nijpels. 'Grote middengroepen worden gewoon aan de kant gezet. Er is alleen nog ruimte voor de koplopers, de rest mag stoppen.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
petatje 22 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10872397/Regering-doet-te-weinig-voor-de-sector]Regering doet te weinig voor de sector[/url]
Een uitspraak waar je een campagne op kunt bouwen.
"Je kunt niet groen doen als je rood staat!"
Abonnee
Piet 22 November 2016
Mooie term idd
Jos 22 November 2016
Het voortdurend moeten aanpassen van je bedrijf en moeten concurreren met collega's binnen en buiten de EU maakt dat je solvabiliteit wel eens heel wankelrijk kan worden.
fdw 23 November 2016
In de varkenssector is al zoveel tegenslag geweest, dat velen financiëel vast gaan lopen op het moment dat ze voor renovatie v.d. stallen komen te staan. Dat moment betekent het einde van veel bedrijven. Ze hebben in den Haag de ernst van de situatie niet in de gaten.
Abonnee
betweter 23 November 2016
wel dom van mevr Lodders van de VVD dat ze zegt dat de regelgeving minder is geworden, meer veel meer, of zit ze nog in een ei?
Fier 23 November 2016
Een goede discussie zou moeten gaan werken naast de stad. Een voor een minister waardig departement om de samenhang weer in balans te krijgen tussen Voedsel en Omgeving. De scheefgroei heeft na de start in de jaren'90 alleen maar doorgezet. Partijen die ondernemend platteland in een kwaad daglicht stelden kregen /krijgen voorrang in allerlei planstructuren. Dat wij Ons groen een warm hard toedragen moet hoger in het vaandel komen op onze agenda's zonder dat er negatieve gevolgen aan zitten voor de ondernemers. Dat is draagvlak creëren voor ondernemers en overige bewoners buiten de stedelijke gebieden.
Eltje Grunn 23 November 2016
Omdat wij boeren kunnen zij wat anders doen maar ze mogen weleens op de bres voor ons
big 23 November 2016
Wanneer die twee dat nou eens voor elkaar boksen, dan kom ik hun gazonnetje wel een keer maaien!
geert 1 December 2016
De VVD vindt dat de landbouw in Brussel geregeld moet worden,dus een boer heeft in Nederland niks meer bij de VVD te zoeken ,dus ze hebben enkele jaren geleden bij de kabinetsformatie de landbouw bij de PvdA ondergebracht.Terwijl er 14% van de boeren op de VVD stemden en 1% op de PvdA
geert 2 December 2016
Wat een lachertje van Helma Lodders dat ze zegt dat de regeldruk voor boeren is verminderd,laat ze eens een enquete houden onder boeren. Ze wordt wat wereldvreemd. Brevet van onkunde.
Ron 6 December 2016
Ja, das wel een beetje een vreemde opmerking van mevrouw lodders. Ik dacht dat ze zelf uit de landbouw kwam. Misschien toch eens goed als ze dat toelicht.
Ps , waarom heeft de politiek het over een fosfaatexport van 5000 kg en RVO het over 42000 kg fosfaat?
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden