Prijs per kW/h lager

4 miljard euro extra voor SDE+ subsidie in 2017

30 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

Minister Kamp heeft op 30 november de kamer ingelicht over zijn plannen voor de SDE+ subsidieregeling in 2017. Omdat het budget in 2016 wederom fors werd overschreden door het aantal aanvragen stelt de minister volgend jaar fors meer geld beschikbaar. In totaal 4 miljard euro extra. Voor de voorjaarsronde wordt in ieder geval  2 miljard euro extra vrijgemaakt.

De voorjaarsronde loopt van 7 maart tot en met 30 maart 2017. In totaal is 6 miljard euro beschikbaar, tegenover 4 miljard vorig jaar. Voor de najaarsronde is Kamp voornemens nog eens 6 miljard euro uit te trekken, tegenover 5 miljard dit jaar. De najaarsronde werd in 2016 meer dan twee keer overtekend. Het officiële bedrag voor de najaarsronde wordt voor 1 juni bekend gemaakt.

13

cent/kWh

is het maximale fasebedrag

Het maximum basisbedrag per kilowattuur wordt wel verlaagd. Die bedraagt voor dit jaar 15 cent per kWh maar gaat in 2017 naar 13 cent per kWh. Dit omdat de kostprijzen voor hernieuwbare energie zijn gedaald. De voor- en najaarsrondes kennen drie fases. Die van de voorjaarsronde begint op 7 maart, met 9 cent/kWh, en loopt op tot 11 en uiteindelijk 13 cent/kWh op 13 en 20 maart. Voor hernieuwbaar gas varieert het fasebedrag van 6,4 tot 9,2 cent/kWh.

Voor zon-PV (zonnepanelen) installaties groter dan 15 kWp (kilowatt piek) geldt een basisbedrag van 0,125 euro/kWh en een voorlopig correctiebedrag van 0,033 euro/kWh. Een forse daling van het basisbedrag, die sinds 2009 33,4 cent is afgenomen. Volgens minister Kamp is dat te wijten aan een kostprijsdaling van bijna driekwart ten opzichte van 2009.

De SDE+ subsidieregeling is onderverdeeld in de categorieën biomassa, geothermie (aardwarmte), water, wind en zon. Informatie over de subsidieaanvraag kun je op Mijnrvo vinden. Zonne-energie projecten komen alleen in aanmerking wanneer een grootverbruikersaansluiting aanwezig is. Dat was in 2016 ook al het geval. Dit betekent een aansluiting op het elektriciteitsnet van meer dan driemaal 80 ampère.

Voor monomestvergisting wordt in 2017 een bovengrens van 400 kW gehanteerd, zodat een hoger aantal vollasturen mogelijk is en projecten op boerderijschaal eerder mogelijk zijn, zo schrijft de minister. Grotere projecten kunnen een subsidieaanvraag indienen in de categorie mestcovergisting. In 2017 wordt, naast de algemene openstelling voor monomestvergisting, een aparte tender opengsteld. Deze wordt eerst door de Europese Commissie beoordeeld. Bij de algemene subsidie mag 5 procent co-producten worden toegevoegd. In de aparte tender gaat het om alleen drijfmest.

Door een aparte regeling voor monovergisters op te zetten wil Kamp deze optie concurrerend maken binnen de SDE+. De EC moet deze staatssteunaspecten echter beoordelen. Naar waarschijnlijkheid gelden voor deze aparte regeling dezelfde voorwaarden. Het basisbedrag voor warmte en elektriciteit bedraat 0,125 euro/kWh en 0,088 euro/kWh voor groen gas.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden