Grote kans op meer vorst

Bietenoogst moet wachten op warmer weer

30 November 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Afgelopen weekend stond nog ongeveer 16 procent van de suikerbieten in de grond. Matige vorst tot -10 gooide roet in het eten. Vooral in het oosten van het land zijn bieten licht ingevroren, waardoor gewacht moet worden met rooien. Grote kans dat er meer vorst op komst is.

Vooral deze week slaan loonwerkers en akkerbouwers hun slag in de bietenoogst. Sommige zijn inmiddels klaar maar, er zijn ook bedrijven die nog een vijfde moeten oogsten van hun areaal. De omstandigheden zijn ideaal op dit moment, wanneer de bieten niet teveel bevroren zijn. Het suikergehalte bedroeg in de tiende campagneweek ruim 17 procent. Het tarra 10,5 procent. Nette cijfers voor eind november.

17,1

procent

suiker in de tiende campagneweek

De agrarische dienst van Suiker Unie heeft iedereen geadviseerd hun bietenhopen af te dekken. De niet gerooide bieten zijn licht ingevroren. Daarom moet voldoende gewacht worden zodat de vorst er uit kan trekken. Anders kunnen bewaarproblemen ontstaan.


In de tweede helft van deze week warmt het iets op, tot een maximum van 10 graden op donderdag, zo meldt DCA Agroweer. Echter, in het weekend gaat de knop weer om en krijgen we met een nieuw koudefront te maken. De temperaturen dalen tot maximaal -4 graden.

Signalen voor een hardnekkig hogedrukgebied boven Scandinavië worden voor december steeds sterker. Een scenario met koude oostenwind en vorst is dan ook goed mogelijk. Dergelijke sterke signalen zijn normaalgesproken vrij zeldzaam. Volgens weerkenners heeft dit mogelijk deels te maken met een veel te warme Noordpool als gevolg van een verstoorde poolwervel.

Dit patroon belemmert de vorming van een oceaandepressie waardoor een sterke westelijke stroming niet op gang komt. Dominante hogedrukgebieden hebben zo vrij spel, waardoor de deur voor serieuze winterkou ook voor Nederland half december goed mogelijk is. Overigens is het eveneens mogelijk dat het in januari wel weer zachter wordt, wanneer een westelijke circulatie op gang komt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
p paulusma 30 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10872499/Bietenoogst-moet-wachten-op-warmer-weer]Bietenoogst moet wachten op warmer weer[/url]
het kan dus gaan vriezen of het kan gaan dooien.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden