Brandbrief gewasbescherming

Akkerbouw eist oplossing knelpunten van Van Dam

1 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Veel teelten zitten dusdanig klem in gewasbescherming dat de land- en tuinbouwsector van staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) eist dat deze snel met een oplossing komt. In een brandbrief woensdag van LTO Nederland, Greenport Holland en Branche Organisatie (BO) Akkerbouw wordt gewezen op elf actuele knelpunten die boeren en tuinders belemmeren in de verduurzaming van hun bedrijfsvoering.

De Nederlandse land- en tuinbouw timmert hard aan de weg om nationaal en internationaal toonaangevend te zijn in duurzaam produceren. Om dit transitieproces succesvol te laten verlopen is het behoud van een effectief maatregelen- en middelenpakket hard nodig. Volgens LTO bestuurder Joris Baecke  deze randvoorwaarde echter onder druk. ‘We constateren dat de activiteiten van de afgelopen decennia sneller worden afgebroken dan dat geïntegreerde gewasbescherming wordt doorontwikkeld. De mogelijkheden om een gezond gewas te telen nemen in rap tempo af. Er zijn teelten die acuut worden bedreigd’, zo licht Baecke zijn zorgen toe.

Snellere afbraak dan dat geïntegreerde gewasbescherming wordt doorontwikkeld

De knelpunten gaan onder meer over gewasbescherming in kleine teelten, vergroening van gewasbescherming, behoud van biociden en gas geven op het bevorderen van gelijk speelveld in Europa. Zo moeten er voorzieningen komen voor kleine teelten, dat middelen met een laag-risico binnen huidige Europese wetgeving versneld worden toegelaten, biociden-toepassingen in plantaardige productie worden behouden en dat collectieve financiering voor onderzoek wordt gefaciliteerd alsmede randvoorwaarden als een gelijk speelveld in Europa en representatieve beeldvorming en -communicatie. 

Baecke heeft het idee dat Van Dam niet door heeft hoe hoog de urgentie is. ‘Ik twijfel of Van Dam dezelfde haast heeft als wij’, aldus Baecke die het te gek voor woorden vindt. Want Van Dam kan de elf knelpunten volgens hem redelijk simpel oplossen. ‘Hij zou de ruimte die Europese wet- en regelgeving nu al biedt meer moeten benutten door bijvoorbeeld vooruitlopend op een definitieve toelating van een groen middel, dit voor de Nederlandse boeren en tuinders toe te laten. Dat kan de verduurzaming versnellen en kan hij in Europa ruimte kunnen creëren voor groenere middelen.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Arnold van Woerkom 1 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10872510/Akkerbouw-eist-oplossing-knelpunten-van-Van-Dam]Akkerbouw eist oplossing knelpunten van Van Dam[/url]
Ik heb de indruk dat de politiek een heel andere agenda heeft. Ze beleid met woord het ene maar de daden geven, zal blijken, heel andere resultaten. Kunnen we zicht krijgen op wat de politiek wil, of dat voor de Nederlandse sector haalbaar is, en hoe ze denken dat te realiseren? Of misschien krijgen we zicht op de situatie, zou dat kunnen zijn dat er te veel belanghebbende partijen aan de knoppen draaien vanuit eigenbelang? En allemaal in achterkamertjes bij elkaar zitten om hun belangen veilig te stellen ten kosten van de hardwerkende risico nemende ondernemers?
Tiny 1 December 2016
Baecke schrijft veel maar zegt niets typisch een ZLTO man daar hebben ze bij de ZLTO gebrek aan.
jpkievit 6 December 2016
Chemische middelen zijn op dit moment onmisbaar
Zie opbrengst biologische aardappelen
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden