Schade in heel het land

Vorstschade in suikerbieten valt niet mee

7 December 2016 - Redactie Boerenbusiness

Maandag 5 december riep Cosun de vorstregeling in het leven voor nog te rooien suikerbieten of bieten die reeds door vorst zijn beschadigd. Inmiddels zijn de eerste partijen in deze regeling geleverd. Een eerste conclusie van de bietenverwerker luidt dat de vorstschade over het algemeen niet meevalt.

Het gaat vooral om suikerbieten uit het midden en oosten van het land. In het veld valt daar de vorstschade niét mee. Bieten die voor de vorst gerooid zijn en met schade aan de hoop gereden vormen een risico. Daarom roept de verwerker op deze bij twijfel in de regeling te leveren. Bieten met een te slechte kwaliteit, die nog geoogst moeten worden, kunnen niet langer (regulier) geleverd worden.

Ook vorstschade in het zuidwesten

Ook in het zuidwesten wordt vorstschade aangetroffen. Vooral aan de rand van bietenhopen. Ook deze bieten mogen niet worden geleverd en moeten verwijderden worden. Gebeurt of lukt dat niet, dan kan worden deelgenomen aan de vorstregeling, met versnelde levering tot gevolg.

Nu de temperaturen weer richting de 10 graden Celsius stijgen is het van belang de temperatuur in de hoop nauwlettend te volgen. Wanneer de temperatuur te hoog oploopt moeten maatregelen worden genomen. Bieten die koud in de hoop zijn gereden en afgedekt moeten bij een temperatuur boven de 8 graden weer worden vrijgemaakt. Vanaf 6 december geldt voor alle reguliere leveringen een extra bewaarpremie van 25 cent per ton. De vorstregeling loopt tot en met maandag 12 december. Zijn alle vorstbieten dan nog niet opgehaald, dan verhoogd Cosun de bewaarvergoeding tot 50 cent per ton.

Voor de elfde campagneweek is het suikergehalte licht toegenomen, tot 17,3 procent. Met 18,1 procent gemiddeld voert het Zeeuwse Eiland Tholen en Sint Philipsland de boventoon qua gehalte. Het tarrapercentage komt uit op 10,1 procent en loopt daarmee iets terug ten opzichte van de vorige week.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden